Linkovi

Rusija dozvolila Srbiji da prodaje oružje Jermeniji


Rusija dozvolila Srbiji da prodaje oružje Jermeniji, što je dovelo do obustave štrajka u kragujevačkoj fabrici oružja.

Ambasador Rusije Aleksandar Aleksejev preneo je predsedniku Srbije Borisu Tadiću pozitivan odgovor Rusije o mogućnosti izvoza oružja kragujevačke Zastave u Jermeniju. To je bio odgovor ruskog predsednika Vladimira Putina kome se u sredu obratio srpski predsedik Tadić tražeći podršk za izvoz oružja u Jermeniju, koji je Srbija obustavila zbog dobrih odnosa sa Moskvom i problema koje Rusija ima na Kavkazu.

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, Aleksejev i Tadić su se složili da obim i vrsta izvezenog naoružanja ne bi trebalo da remete bilans snaga u kaspijskom regionu.
Radnici Zastavine fabrike oružja prekinuli su štrajk koji su zbog zaustavljanja izvoza u Jermeniju započeli pre nekoliko dana. Ministar odbrane Zoran Stanković tim povodom je izjavio da je dobro što je namenskoj industriji omogućeno da radi, a ministar privrede Predrag Bubalo naveo je da je Vlada Srbije preduzela sve kako bi našla najbolje rešenje za izvoz oružja te fabrike.

A direktor fabrike Zastava oružje Dragoljub Grujović rekao je da treba naći rešenje sagledavanjem svih problema koji se javljaju u prodaji naoružanja i zatim naglasio da fabrika ipak ima mnogo oružja na zalihama i da se ono može prodati kad se nađu nova tržišta i izrazio uverenje da će im u tome pomoći država.

Kao jedno od rešenja Grujović je spomenuo mogućnost da državna firma koja se bavi izvozom oružja otkupi sve zalihe od kragujevačkog proizvođača.

XS
SM
MD
LG