Linkovi

Brisel: Zapadni Balkan i Evropska unija u 2006. godini


Godina na izmaku, ostaće, uprkos svim teškoćama, zabeležena kao veme konkretnih rezultata približavanja zemlje evro-atlantskom prostoru - članstvo u Partnerstvu za mir, početak pregovora o ublažavanju viznog režima, te najava da će Unija, odmah posle izbora, vratiti na sto temu nastavka pregovora sa Beogradom.

Skoro dramatična završnica ove godine popravila je skor Srbije u procesu približavanja evro-atlantskom prostoru: kada su svi uveravali da su male šase da vojne saveznice otvore vrata Parterstva za mir za Srbiju, BiH i Crnu Goru, desilo se upravo suprotno- samit u Rigi, je oznacio prekretnicu u medjunarodnoj politici bavljenja Zapadnim Balkanom- umesto strogog uslovljavanja, dala se prilika da region oseti i nešto od pogodnosti parterstva na zajedničkom bezbednosnom i političkom projektu. Samo par dana nakon toga, evropski komesar za pravdu i potpredsednik Komisije, Franco Fratini, svečano je otvorio pregovore sa Srbijom i ostatkom regiona u ublažavanju viznog režma- najkonkretnije, do kraja naredne godine trebali da osete vizne olakšice , prvo za diplomate, studente, naučne radnike, poslovne ljude, a potom, u nekoliko narednih godina, i za sve ostale.

"Ne mogu sada da predvidjam tok i rezultate pregovora, ali krenućemo sa njima paralelno- danas poslepodne jedna zemlja, naredne nedelje druge dve države i pre kraja decembra će sve države da započnu tehnički krug pregovora. A naredni koraci će da zavise od konkretnih koraka koje smo, dostigli- to je i svrha pregovora."

Iako su pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju maja ove godine stavljeni "na led" zbog neispunjenja obećanja srpske vlade da će Ratko Mladić biti prebačen u Hag, Unija, želeći jasno da iskaže podršku demokraskim snagama na skorim izborima u Srbiji, najavljuje da će se pitanje pregovora vratiti na sto odmah po izborima. Više puta, najčešće iz kancelarije evropskog komesara za proširenje; Oli Rena je obećano da će , kada se otkloni haška prepreka, nastavak integracija ići brzo, zahvaljujući značajnim kapacitetima srpskih institucija. Da bi po okončanju "haške priče" zemlja mogla brzo da napreduje u evropskim integracijama, utisak je koji su nosili i svi njeni zvaničnici prilikom poseta Briselu- sličan slucaj je bio i septembra meseca, nakon razgovora koje je u evropskim institucijama imao tadašnji ministar finansija, Mladjan Dinkić.

Tu je nezaobilazno i pitanje Kosova i evropskog agažovanja nakon odredjivanja konačnog statusa - novo, nemačko predsedništvo Unije tako obećava pun angažman u vremenu koje bi moglo da da smernice budućem procesu integracija Srbije u evropsku maticu.



XS
SM
MD
LG