Linkovi

Zenakis: EU bez koherentne strategije za rešenje kosovskog problema


“Najveća promena u pogledu stava prema budućem statusu Kosova dogodila se u SAD” kaže, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, zamenik urednika spoljnopolitičkog časopisa “National Interest”, Nikolas Zenakis.

Zenakis: U sadašnjoj fazi -- Evropska unija, SAD i Ujedinjene nacije svaka iz svoje perspektive zagovaraju određeni stav o budućem statusu Kosova. Neke članice Evropske unije otvoreno se protive nezavisnosti, jer su zabrinute zbog mogućih secesionističkih nastojanja svojih manjina. S druge strane, Grčka i Rusija se zalažu za rešenje koje bi bilo prihvatljivo obema stranama. I u samoj Kontakt grupi podeljena su gledišta o tom pitanju. To sve ukazuje da EU nema koherentnu strategiju za rešavanje kosovskog problema. Pored toga, ukoliko bi Kosovo postalo nezavisno, EU bi imala još jednu državu o čijem učlanjenju bi morala da se brine, pored već niza zemalja koje čekaju na prijem. Ni Ujedinjene nacije nemaju jedinstven ili definisan stav o Kosovu i očekuju glavne medjunarodne aktere da formulišu i iznesu svoje gledište. Medjutim, najveća promena u pogledu stava prema Kosovu dogodila se u SAD. Donedavno skoro siguran stav Vašingtona da Kosovo treba da bude nezavisno, sada nije izvestan, a dalje će se razmatrati posle izbora u Srbiji, januara iduće godine. Uzimajući u obzir stav Rusije u pogledu Kosova i neizvesnost u samoj EU, Vašington je u poslednje vreme morao da preispita svoje geopolitičke interese i redifiniše prioritete. Podrška Rusije i EU oko Avganistana i Irana sada je Sjedinjenim Državama važnija od budućeg statusa Kosova. To je ta značajna promena.

Glas Amerike: Ukoliko dve strane, srpska i albanska, ne mogu da postignu kompromisno rešenje, kakve su šanse da se ono nametne?

Zenakis: Za medjunarodnu zajednicu je teško da nametne rešenje, ukoliko ne postoji barem neki konsenzus zaintersovanih strana. U Iraku imate sličnu sitaciju. SAD žele da promovišu demkratiju, ali nemaju podršku populacije. Sukobljeni su suniti i šiiti, a mogući su i problemi sa Kurdima. UN su, upravo iz takvog razloga, produžile pregovarački proces na Kosovu da bi se pronašlo neko prihvatljivo rešenje. Kao što je poznato, SAD, EU i UN imaju svoje interese u regionu. SAD su zaintersovane da se konačno završi tragična epizoda 1990-tih, Evropska unija da se obezbedi regionalna stabilnost, a UN žele mir. U svetlu toga, treba raditi na postizanju prihvatljivog rešenja, što će biti teško, ali ne i neostvarljivo.

XS
SM
MD
LG