Linkovi

Njujork: Zabrana hidrogenizovane zasićene masti u svim restoranima


Zdravstveni funkcioneri u Njujorku naredili su gradskim restoranima da u pripremi jela više ne koriste hidrogenizovane zasićene masti. Drugi gradovi bi mogli da postupe na isti način. Medjutim, jedna oganizacija koja se bavi pitanjima prehrambene industrije smatra to “ pogrešnim socijalnim inžinjeringom“.

Njujork je objavio rat gojaznosti. Zdravstvena komisija tog grada odlučila je da zabrani hidrogenizovane zasićene masti u svim restoranima, pa će oni do jula iduće godine moraju da prestanu da prže hranu u uljima koja imaju visoki procenat zasićenih masnih kiselina. Štaviše, do jula 2008. godine, moraće da smanje količinu hidrogenizovanih zasićenih masti i u ostaloj hrani na manje od pola grama po obroku.

Hidrogenizovane zasićene masti se često nazivaju i delimično hidrogenizovane masti, a dobijaju se kada se vodonik dodaje tečnim uljima i mastima da bi prešli ili ostali u čvrstom agregatnom stanju. Takve masti omogućavaju da hrana duže traje Medjutim, one u krvi povećavaju nivo lipoproteina niske gustine, poznatog kao loš holestorol LDL, koji povećava opasnost od srčanih oboljenja. Hidrogenizacija zasićenih masti uvedena je zbog straha od zasićenih masti, koje takodje povećavaju nivo lošeg holosterola. Koja je onda od ove dve masti gora? Džejms Kliman, koordinator u programu za obrazovanje o holestorolu, u Nacionalnom institutu za zdravlje, kaže da obe masti povećavaju nivo lipoproteina niske gustine istim intenzitetom. Medjutim, on kaže da odrasli Ameriknaci u proseku konzumiraju preko četiri puta više zasićenih masti nego onih koje su hidrgenizovane. Hidrogenizovane zasićene masti takodje smanjuju nivo lipoproteina visoke gustine - takozvanog dobrog holestorola ili HDL-a. Zasićene masti to ne čine. Doktor Kliman je rekao da snižavanje nivoa dobrog holestorola povećava mogućnost srčanih obolenja kod ljudi. I drugi gradovi u Americi mogli bi da zabrane upotrebu hidrogenizovanih zasićenih masti. U Čikagu je to već predloženo. Njujorška zdravstvena komisija takodje želi da se na jelovnicima resotrana, koji prodaju takozvanu brzu hranu, naznači i broj kalorija svake porcije. Namera je da se gradjanima pomogne da prave mudriji izbor u ishrani.

XS
SM
MD
LG