Linkovi

RTV programi Medijske mreže američkih oružanih snaga - AFN


Američki vojnici u Iraku imaju brojne misije. U medijskom sedištu američkih oružanih snaga u bagdadskoj Zelenoj zoni, vojni spikeri i komentarori, kao i disk džokeji, nastoje da putem radija informišu i zabavljaju 140.000 američkih vojnika širom Iraka.

Program vodnika Dejvida Hovela “Urbana obnova” emituje pet večeri nedeljno, mešavinu soula, ritma i bluza, džeza i hip-hopa.

“Vojnicima je potrebno nešto što će ih relaksirati. Muzika je jedna od stvari u kojoj vojnici, verujem, uživaju. Volim da im emitujem melodije i pesme po želji, poruke i drugo, i to me čini zadovoljnim. ”

Ovaj 44-godišnji zastavnik, na prvom jednogodišnjem služenju u Iraku, nosi uniformu već 19 godina, a od toga sedam godina radi u radio-televizijskim programima Medijske mreže američkih oružanih snaga - skraćeno AFN. U zemlji radi u vojnoj radio-stanici u Atlanti, u rodnoj državi Džordžiji. AFN je osnovana tokom Drugog svetskog rata, u Evropi, kao radijski program za američke vojnike. 1950-tih uvedena je i televizija. Danas, trupe širom Iraka slušaju i prate programe proizvedene samo za njih. AFN ima slične radio i tv stanice u Avganistanu, Nemačkoj, Koreji i drugim zemljama, u kojima postoje američke vojne baze.

Narednik Miša King služi u američkoj vojsci, kao i njen otac. Njena dva brata su takodje bili vojnici, a Miša se u julu vratila u Irak na svoj drugi jednogodišnji rok.

Miša King svakodnevno priprema sedam dvominutnih programa vesti na AFN radiju, isključivo o tome šta se dogadja u Iraku.

“Prenosim im i dobre i loše vesti, ništa ne pokušavam da ulepšam...”

U svojim biltenima vesti Miša se usredsredjuje na ono što irački politički i verski lideri kažu i na projekte na kojima Amerikanci rade, kao što je izgradnja iračke infrastrukture. Uprkos tehnološkim inovacijama, kaže zastavnik Hovel, radio je i dalje veoma važan medij za vojnike u ratnoj zoni.

“Logori ili isturene operativne baze često nemaju neposredan pristup kablovskim ili satelitskim sistemima. Radio je stvarno jedan od malog broja sistema preko kojih možemo da komuniciramo sa našim vojnicima.

Vojnici to cene i kažu da ih radio programi AFN-a informišu o najnovijim zbivanjima, dok im muzika daje osećaj kao da su kod kuće, posebno u vreme praznika.

XS
SM
MD
LG