Linkovi

Očekuje se pogubljenje svrgnutog iračkog predsjednika Sadama Huseina


Irački zvaničnici tvrde da bi bivši predsjednik Sadam Husein mogao da bude pogubljen u narednih nekoliko sati, oko 6 ujutro po iračkom vremenu(4.00 CET). To je termin koji su, prema iračkim izvorima, dogovorili američki i zvaničnici vlade u Bagdadu.

Sudija apelacionog suda, Munir Hadad rekao je prethodno da su svi dokumenti neophodni za izvršenje smrtne kazne već pripremljeni. Sadam je do kasno u petak bio u američkom pritvoru.

U nekim izvještajima se navodi da je pokušao da, žalbom američkom sudu, blokira egzekuciju.

Irački premijer Nuri al-Maliki kazao je da se izvršenje smrtne presude neće odlagati, ističući da oni koji se protive pogubljenju vrijeđaju žrtve Sadamovog režima.

Američki sekretarijat za odbranu objavio je, u međuvremenu, da se američki vojnici u Iraku pripremaju za mogući talas nasilja koji bi moglo da izazove pogubljenje bivšeg iračkog vođe.

Sadam Husein je uhvaćen 2003. godine, tri mjeseca pošto je počela invazija Iraka.

U utorak je irački apelacioni sud potvrdio presudu i saopštio da smrtna kazna za ubistvo 148 šiita 1982. godine mora da bude izvšena u roku od 30 dana.

Inače, u toku je i sudski proces po optužbi za genocid nad iračkim Kurdima 1988. Prema optužnici, u vojnoj kampanji protiv Kurda Sadamov režim je likvidirao više od 180.000 Kurda.

XS
SM
MD
LG