Linkovi

Buš sa najbližim saradnicima razmatra novu strategiju delovanja u Iraku


Predsednik Džordž Buš izjavio je danas da izrada nove strategije za Irak, koju priprema zajedno sa svojim najbližim saradnicima, dobro napreduje.

Posle sastanka na ranču u Krofordu, u državi Teksas, kome su - između ostalih - prisustvovali potpredsednik Čejni, sekretar za odbranu Robert Gejts i državni sekretar Kondoliza Rajs, predsednik Buš je rekao da će se nastaviti konsultacije sa kongresnim liderima i političarima u Iraku, kako bi se došlo do najbolje takitike za smirivanje nasilja u Iraku.

Buš nije odgovarao na pitanja novinara i nije detaljno obrazlagao novu strategiju, koju bi trebalo da predoči javnosti početkom iduće godine. Njegova administracija takodje razmatra ideju o slanju novih trupa u Irak.

Juče je Pentagon saopštio da oko 3,500 vojnika šalje u Kuvajt, gde će u pripravnosti čekati na eventualno rasporedjivanje u Iraku ili drugde u regionu.

Ford među protivnicima rata

U međuvremenu, kritičarima rata u Iraku, posthumno se pridružio i bivši predsednik Džerald Ford.

U intervjuu koji je 2004. dao novinaru Vašington Posta, Bobu Vudvordu, pod uslovom da bude objavljen posle njegove smrti, Ford je izrazio snažno neslaganje sa odlukom predsednika Buša da izvrši invaziju na Irak i razlozima koje je naveo kao opravdanje za rat. Ford je rekao da bi se on, umesto rata, zalagao za alternative, kao što su rigorozne sankcije Iraku.

U razgovoru sa Vudvordom, pokojni Ford je takodje kritikovao potpredsednika Dika Čejnija i bivšeg sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, koji su svojevremeno služili u njegovoj administraciji. Džerald Ford takodje je osporio konflikt kao metod u širenju demokratije, rekavši da bi Amerika trebalo da ratuje samo kada je njena nacionalna bezbednost direktno ugrožena.

Nasilje u Iraku ne jenjava

U međuvremenu, najmanje 27 Iračana ubijeno je u nasilju širom zemlje. Najviše žrtava bilo je opet u Bagdadu, gde je najmanje 17 ljudi poginulo, a više od 60 je povređeno, u seriji eksplozija, uključujući i jednu nedaleko od sportskog stadiona al-Šaab.

U Mosulu na severu Iraka, bombaš samoubica aktivirao je eksploziv ispred lokalnog štaba Kurdistanske demokratske partije. B

roj žrtava još nije objavljen. Za to vreme, američka vojska je saopštila da su još četiri njena pripadnika ubijena u iračkoj prestonici.

Takodje je potvrdjeno da je jedan američki marinac poginuo u okršajima u pokrajini Anbar.

Ranije je advokat Sadama Huseina zatražio od Sjedinjenih Država da ne predaju bivšeg diktatora iračkim vlastima, koje nameravaju da ga, shodno sudskoj presudi, pogube.

Jordanac Halil al-Dulaimi apelovao na medjunarodne organizacije, uključujući i UN, da spreče predaju Sadama Huseina, koga je nazvao ratnim zarobljenikom. Sadam Husein se trenutno nalazi u američkom zatvoru blizu medjunarodnog aeorodroma u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG