Linkovi

Džon Edvards objavio da će se kandidovati za predsednika SAD


Bivši senator iz Severne Karoline, Džon Edvards, najnoviji je demokrata koji je zvanično objavio da će se kandidovati za predsedničke izbore 2008, o čemu izveštava novinar Glasa Amerike, Džim Maloun.

Edvards je to zvanično objavio u Nju Orleansu, koji se i dalje oporavlja posle katastrofalnog uragana Katrine pre više od godine.

«Ako stvarno želimo da promenimo ovu zemlju i ako hoćemo da pokrenemo Ameriku u pravcu u kojem ona treba da ide, moramo to i da učinimo. Svi zajedno.»

Edvards je rekao da će raditi na premošćavanju ekonomske podele u zemlji na bogate i siromašne, podele za koju je očigledna u Nju Orleansu. Edvards će u svojoj kampanji da naglasi unutrašnja pitanja. On se zalaže za povećanje minimalne satnice, širenje zdravstvenog osiguranja i pristupačnije fakultetsko obrazovanje. U pogledu inostrane politike, Edvards se zalaže za povlačenje dela američkih snaga iz Iraka i protivi se povećanju broja američkih vojnika u Bagdadu, što je predsednik Buš najavio da razmatra pripremajući se da obelodani novu strategiju za irački rat.

«Najveća odgovornost idućeg predsednika Sjedinjenih Država je da ponovo uspostavi američko vođstvo u svetu, počev od Iraka. A mi moramo jasno da kažemo da nameravamo da odemo iz Iraka i prepustimo odgovornost Iraku i iračkom narodu. Najbolji način za to je da jasno pokažemo da zaista počinjemo da odlazimo.»

Edvards je glasao za irački rat kada je bio u Senatu, ali sada kaže da je to bila greška. Očekuje se da i njujorška senatorka Hilari Rodam Klinton ubrzo obelodani svoju kandidaturu, kao i senator iz Ilinoisa Barak Obama. Očekuje se da još nekolicina istaknutih demokrata, među kojima su senatori Keri, Džon Bajden iz Delavera i Kristofer Dod iz Konektikata, ubrzo odluče da li će da se kandiduju. Džon Fortir, politički analitičar iz Instituta «Enterprajz» u Vašingtonu, kaže da Edvardsu i ostalim demokratskim kandidatima neće biti lako da ostanu u središtu pažnje pored Hilari Klinton i Obame.

«Imate Baraka Obamu, veoma novog i interesantnog afroameričkog kandidata, koji je neiskusan, ali oduševljava mnoge demokrate. Mislim da će on i Hilari Klinton da privuku lavovski deo medijske pažnje.»

Nedavno ispitivanje javnog mnjenja je pokazalo da Edvards na prvom predskupu u Ajovi ima veliko vođstvo ispred senatorke Klinton i ostalih demokratskih kandidata.

XS
SM
MD
LG