Linkovi

Nastavljeno suđenje pomagačima Ratka Mladića


Na suđenju pomagačima haškog optuženika Ratka Mladića nastavljeno svedočenje oficira Vojske Jugoslavije. Major Vojske Jugoslavije Marjan Mičevski rekao je da je jedinica za obezbeđenje Ratka Mladića bila smeštena u kasarnu u Topčideru, što je potvrdilo više oficira VJ.

Kapetan Goran Celić izjavio je da su u krugu kasarne u Topčideru duže od pet godina bila parkirana četiri vozila dovezena iz Republike Srpske, a korišćena su pošto su na njih stavljene tablice rashodovanih vozila VJ i da je jedno od tih vozila, automobil "golf", bilo je 12. marta 2003. blizu zgrade Vlade Srbije u trenutku kada je ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić, zbog čega je vozač saslušan kao svedok na suđenju za ubistvo premijera.

Svedok Milivoje Simić rekao je da je na sugestiju šefa vojne obaveštajne službe Ace Tomića naredio da se prestane sa snabdevanjem jedinice koja je obezbeđivala Ratka Mladića.

Tužilac Drugog opštinskog tužilaštva Branko Stamenković izjavio je da državni organi proveravaju informacije do kojih se došlo u istrazi protiv osumnjičenih za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću. Stamenković je rekao da je Tužilaštvo podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv još pet osoba, a proveravanje činjenica do kojih se došlo povereno je policiji i Bezbednosno informativnoj agenciji.

To znači da postoje određeni dokazi koji govore u prilog tome da je neophodno utvrditi postojanje dela i eventualno njihovu krivično pravnu odgovornost, rekao je tužilac Stamenković i izrazio očekivanje u napredak tog dela predmeta s obzirom da je zahtev za proširenje istrage validan.

Osumnjičeni u okviru proširene istrage su bivši šef Vojne službe bezbednosti Aco Tomić, bivši Mladićev telohranitelj Branislav Puhalo, bivši pomoćnik komandanta Prve armije Ljubiša Vuković i nekadašnji načelnik komande Beogradskog korpusa Dragan Živanović. Bilo je predviđeno da oni budu saslušani 3. novembra, ali je saslušanje odloženo na neodređeno vreme jer tužilaštvo zbog proveravanja novih činjenica nije vratilo sudu spise iz tog predmeta.

XS
SM
MD
LG