Linkovi

Budućnost hrane koja potiče od kloniranih životinja


Američka Administracija za kontrolu hrane i lekova, federalna agencija zadužena da garantuje bezbednost proizvoda koji stižu na tržište hrane ove nedelje bi trebalo da donese značajnu odluku o buudćnosti mleka i mesa kloniranih životinja.

Deset godina nakon što je ovca Doli postala prvi uspešno klonirani sisar, klonirana hrana bi uskoro mogla da se nadje na rafovima prodavnica širom SAD. Mnogi smatraju da odluku administracije za hranu i lekove najavljuje sledeće saopštenje naučnika te agencije koji su obavili novu studiju:

«Meso i mleko kloniranih životinja i njihovih potomaka su podjednako bezbedni kao i hrana koja nije dobijena kloniranjem.»

Šta god da bude odluka agencije, pretpostavlja se da ona neće stišati kontroverzu u pogledu klonirane hrane.

«Mi nismo uvereni da je to bezbedna hrana. I nismo videli činjenice koje bi nas ubedile u suprotno», kaže Džejdi Henson, iz Centra za bezbednost hrane.

Neki farmeri i rančeri već kloniraju životinje, ali je obavezni moratorijum koji je uvela agencija za hranu i lekove, mleko i meso takvih životinja držao podalje od prodavnica. Javnost je po svemu sudeći skeptična prema promeni takve politike. U anketi ranije ove godine, 65% ispitanih je kloniranje životinja nazvalo lošim iz moralnih razloga. Još 45% protivi se primeni kloniranja u proizvodnji hrane.

Mišljenja su različita:

«Ne znam dovoljno o tome.»

«Ne bih to odbacila.»

«Ne bih ga kupila.»

Pitanje u ovom trenutku je – ako agencija odobri upotrebu kloniranih proizvoda – da li će klonirano mleko i meso biti jasno obeleženi tako da potrošači znaju šta kupuju.

«Definitivno bih voleo-la da znam da proizvod potiče od klonirane životinje».

Medjutim, stručnjaci kažu da je to malo verovatno.

Majkl Fernandez iz Pju inicijative za hranu i biotehnologiju kaže:

“Veoma je moguće da će ti proizvodi završiti na rafovima bez specifičnih oznaka koje pokazuju da potiču od kloniranih životinja”, kaže Majkl Fernandez iz Pju inicijative za hranu I biotehnologiju.

XS
SM
MD
LG