Linkovi

Damir Mandić oslobođen optužbe za ubistvo urednika lista Dan


Damir Mandić oslobođen je danas optužbe za saučesništvo u ubistvu glavnog i odgovornog urednika lista Dan Duška Jovanovića. Presudu optuženom u podgoričkom Višem sudu izreklo je krivično vijeće sudije Radovana Mandića.

Obrazlažući presudu, sudija Radovan Mandić je rekao da se na osnovu izvedenih dokaza ne može zaključiti da je okrivljeni bio na licu mjesta ili u automobilu iz kojeg je pucano.

Prema navodima optužnice, Mandić je bio osumnjičen da je 27. maja 2004. godine oko 23 sata i 50 minuta, kao saizvršilac, ispred readakcije lista ‘’Dan’’, sa više nepoznatih osoba ubio Jovanovića. Dokazni postupak okončan je 8. novembra, nakon dvogodišnjeg rada.

Istovremeno, Sudsko vijeće osudilo je Mandića na kaznu od dvije godine zatvora za otmicu Miodraga Nikolića, ali je ovaj tu kaznu već izdržao, jer je u zatvoru proveo više ode dvije godine pod optužbom da je saučesnik u ubistvu Jovanovića.

Obrazlažući tu presudu, sudija Mandić je kazao da je na osnovu izjava svjedoka dokazano da je optuženi oteo Nikolića u namjeri da od njegovog strica Mirka iznudi novac.

Izricanju presude Mandiću prisustvovao je veliki broj građana, porodica optuženog, ali ne i redakcija lista "Dan", jer je sudnica bila popunjenja skoro sat prije termina predviđenog za izricanje presude.

U gradu i okolini Višeg suda bio je prisutno, za ovakve prilike, neviđeno policijsko obezbjeđenje.

Advokati optuženog Velibor Marković i Željko Jočić nisu željeli da komentarišu presudu, ali su u prolazu kratko rekli da je presuda u vezi sa ubistvom Jovanovića bila očekivana, a da nisu zadovoljni presudom u vezi sa otmicom.

U znak protesta tvog izrečene presude, crnogorske opozicione stranke napustile su današnje zajedanje Skupštine Crne Gore.

Nakon oslobađajuće presude za Damira Mandića, za crnogorsku policiju i pravosuđe ostalo je nerasvijetljeno još jedno u nizu ubistava.

XS
SM
MD
LG