Linkovi

U oproštajnom pismu Sadam poziva Iračane na jedinstvo


Svrgnuti irački predsednik Sadam Husein, kome je izrečena smrtna kazna vešanjem, napisao je pismo iračkom narodu u kome kaže da će, odlaskom na gubilište, sebe ponuditi kao «žrtvu».

Sadamovi advokati potvrdili su da je pismo autentično, a u njemu nekadašnji diktator poziva irački narod na jedinstvo. Irački apelacioni sud potvrdio je smrtnu kaznu Sadamu Huseinu za zločine protiv čovečnosti i saopštio da bi kazna trebalo da bude izvršena u roku od 30 dana.

Mnogi Šiiti su pozdravili presudu ali je Sadamova, nekada vladajuća partija Baas najavila da će se osvetiti Amerikancima ako Sadam bude pogubljen.

Istovremeno je grupa radikalnog iračkog šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra optužila američke snage za ubistvo visokog pripadnika te organizacije, i pozvala vladu da sprovede istragu tog slučaja.

Predstavnik grupe izjavio je da su američki i irački vojnici rano jutros upali u kuću Sahiba al-Amerija u blizini Nadžafa, i pucali u njega.

Portparol američke vojske potvrdio je izvršenje racije, i naveo da su koalicioni vojnici ubili «čoveka osumnjičenog za bombaške napade». Za to vreme, u eksploziji automobila bombe na istoku Bagdada poginulo je osmoro ljudi.

Ministarstvo odbrane Letonije saopštilo je da su dva letonska vojnika ubijena a još trojica ranjena u današnjoj eksploziji bombe u Iraku. To su prve žrtve te baltičke zemlje u Iraku od kada je jedan letonski vojnik ubijen 2004. godine. Osim toga, američka vojska je saopštila da je jedan marinac podlegao ranama zadobijenim u borbi u pokrajini Anbar.

XS
SM
MD
LG