Linkovi

U Kaliforniji umro Džerald Ford, 38. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država


Umro je, u 94. godini, Džerald Ford, 38. predsjednik Sjedinjenih Država. Posljednjih godina zdravlje mu je bilo narušeno. Prije šest godina preživio je slabiji moždani udar, a ove godine je dva puta podvrgnut hiruškim zahvatima na srcu i krvnim sudovima

Njegova supruga Beti je saopštila da je Ford preminuo u svom domu u Kaliforniji, navodeći kako mu je život bio “ispunjen ljubavlju, ljubavi prema Bogu, porodici i državi”.

Pripreme za sahranu, koja će se obaviti uz najviše državne počasti, već su u toku. Fordovo tijelo biće izloženo u Rotundi zgrade Kongresa na Kapitol Hilu, kako bi nacija mogla da se na dostojan način oprosti od čovjeka koga će pamtiti - ne samo po tome što je živio duže od bilo kog američkog predsjednika - već i po tome što je zemlju predvodio u izuzetno kritičnom vremenu.

Osim toga, Fordovo ime ostaće upisano u istoriji SAD i zbog toga što je jedini Amerikanac koji je – bez glasova naroda – stigao do dvije najviše državne funkcije u zemlji, predsjedničke i potpredsjedničke.

Prvo ga je za potpredsjednika države 1973. godine postavio predsjednik Ričard Nikson, kada je tadašnji potpredsjednik Spiro Agnju /Agnew/ podnio ostavku zbog upletenosti u jednu korupcionašku aferu. Ford je potom, samo godinu kasnije, 8. avgusta 1974. preuzeo i predsjedničku funkciju od Ričarda Niksona, koji je napustio dužnost poslije “Afere Votergejt”.

Kada je 1965. godine izabran za vođu manjinskih republikanaca u Kongresu, Fordove političke ambicije bile su zadovoljene i on nikada nije želio da se kandiduje za predsjednika, kažu njegovi poznavaoci. Kada je silom prilika postao šef države, prisjeća se šef njegovog tadašnjeg kabineta, Donald Ramsfeld, Ford je želio da povrati poljuljano povjerenje javnosti u institucije sistema.

“Rezervoar povjerenja je bio prazan kada je Džeri Ford stupuio na dužnost”, prisjeća se Ramsfeld koji je nedavno odstupio sa dužnosti sekretara za odbranu. "Fordov najveći zadatak bio je da pomogne da se taj rezervoar povjerenja ponovo napuni i omogući da vlast funkcioniše normalno", kaže Ramsfeld.

Međutim, Fordov kratak predsjednički mandat ostao je u sjenci pomilovanja Ričarda Niksona, koje je potpisao u namjeri da okonča obsesiju javnosti aferom Votergejt.

Fordov portparol, Džerald Terhors /Jerald TerHorst/, koji je dao otkaz prije nego što je objavljena informacija o amnestiji, kaže da je to omogućilo samo Niksonu da “izbjegne sudski proces”. To pomilovanje je u suštini značilo da je samo jedan čovjek iznad zakona, sjeća se Terhors.

Ford nije nikada izabran za predsjednika, jer ga je na izborima 1976. godine, na izborima pobijedio demokrata Džimi Karter. No Ford je kasnije govorio kako je njegov primarni cilj ipak bio ostvaren.

"Još mislim da sam dobro obavio svoj posao i da sam predsjedniku Karteru predao državu u mnogo boljem stanju nego što sam je zatekao. Žao mi što nisam mogao da još četiri godine obavljam funkciju predsjednika", kazao je Ford.

Džerald Ford je rođen 14. jula 1913. godine. Diplomirao je pravo, da bi se potom priključio američkim trupama koje su se bortile u Drugom svjetskom ratu. Kao republikanski predstavnik iz Mičigena, izabran je za člana Kongresa 1948. godine. Godine 1975. godine preživio je dva pokušaja atentata.

Buš: Džerald Ford - čovjek velikog integriteta

Predsjednik Buš je još rekao da je život čestitog Džeralda Forda bio blagoslov. Šef kabineta Džoš Bolten sinoć je o Fordovoj smrti obavijestio predsednika Džordža Buš je smesta pozvao bivšu prvu damu, Beti Ford i lično joj izrazio saučešće.

Predsjednik Buš je danas, na svom ranču u Krofordu u Teksasu, u obraćanju novinarima rekao da će Džerald Ford biti pamćen kao čovek velikog integriteta, koji je rukovodio zemljom kad joj je bilo neophodno da zaliječi rane nepovjerenja u instituciju predsjednika. Dodao je da će Amerikanci uvijek biti zahvalni Džeraldu Fordu.

”On je došao na funkciju u periodu velike podjele i meteža. Naciji kojoj je trebalo zaliječenje rana i Bijeloj kući kojoj je trebala mirna i čvrsta ruka, Džerald Ford se našao kada je bio najpotrebniji“, kazao je Buš ističući da se ”tokom predsjedničkog mandata Ford američkom narodu predtavio kao lider "savršenog integriteta, koji je rukovodio zemljom zdravim razumom i dobronamjernim instiktom.“

XS
SM
MD
LG