Linkovi

Predsednički kandidati uskoro treba da se izjasne o svojim planovima


U predsedničku trku 2008. već su se zvanično uključila tri kandidata, a očekuje se da će još nekoliko njih objaviti svoje planove početkom 2007. godine.

Guverner Ajove, Tom Vilsek i kongresmen iz Ohaja Denis Kusinić već su objavili da će se takmičiti za prededničku nominaciju Demokratske partije. Senatorka iz Njujorka Hilari Klinton verovatno će dodati svoje ime tom spisku kada početkom nove godine saopšti šta su njeni planovi, o čemu je govorila za program «Today» TV mreže NBC.

«Bojim se da će se sledeći predsednik, ko god da to bude, suočiti sa čitavim nizom veoma teških izazova. Zato ću da, pre svega, pristupim tom pitanju sa velikom dozom poniznosti, zato što će to biti težak posao bez obzira na to ko ga dobije.»

Hilari Klinton važi za favorita medju kandidatima Demokrata. Medjutim, mogla bi da dobije neočekivano jakog protivnika u senatoru iz Ilinoja, Baraku Obami, koji kaže da će o predsedničkoj kandidaturi odlučiti u prvim mesecima 2007. Obama je nedavno održao govor u važnoj državi Nju Hempšir, a njegova je poseta privukla pažnju medija širom sveta.

«Američki narod žudi za nečim novim».

Potencijalni kandidati aktivni su i na republikanskoj strani. Kongresmen iz Kalifornije Dankan Hanter već je objavio da će se kandidovati, a bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Djulijani, takodje je obišao Nju Hempšir, gde je pohvalio političku kampanje u kojoj predsednički kandidati dolaze u direktan kontakt sa biračima.

«To zahteva od vas da pričate sa ljudima. Zahteva da se sretnete sa ljudima, razgovarate sa njima, prenesete im svoje ideje. Time se eliminiše «spinovanje» iz politike».

Politički stručnjaci, poput Stjuarta Rotenberga, izdavača nezavisnog političkog biltena u Vašingtonu, smatraju da ima razloga za ovako ranu predsedničku kampanju.

«Mislim da postoji tendencija da se primeni poslovica – «ko rano rani...», jer ako započnete posao rano, ko zna šta se može desiti. Uz to, nijedna stranka nema aktuelnog potpredsednika koji je očigledan naslednik, kakvog smo obično imali u bar jednoj partiji. U obe partije postoje favoriti, ali nema jasnog favorita.»

Prema novijim anketama, medju demokratskim kandidatima prednost ima Hilari Klinton, dok se bivši gradonačelnik Rudi Djulijani i senator iz Arizone Džon Mekejn bore za poziciju republikanskog favorita.

Medju Demokratama od kojih se takodje očekuje da se uključe u trku su bivši senator iz Severne Karoline Džon Edvards, senator iz Delavera Džozef Bajden, a možda i senator iz Masačusetsa Džon Keri, predsednički kandidat Demokrata 2004.

Na republikanskoj strani, guverner Masačusetsa Mit Romni preduzeo je korake da započne predsedničku kampanju. Kandidaturu razmatraju i senator iz Kanzasa, Sem Braunbek, kao i bivši kongresmen i predsedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič iz Džordžije. Politički analitičar Džon Fotier iz Amerikan Enterprajz instituta u Vašingtonu kaže da bi Demokrate mogle da imaju početnu prednost u trci za Belu kuću 2008. Medjutim, on takodje ističe da ne treba potceniti Republikance.

«Mislim da je trka 2008. prilično otvorena, jer će se izduvati deo otpora prema Bušu. Sam Buš i Čejni neće biti na spisku, a imate i podeljenu vladu. Mislim da Demokrate imaju dobre šanse ali ih svakako imaju i Republikanci, sa pravim kandidatom.»

Sam proces predsedničkih nominacija počinje u januaru 2008. takozvanim primarnim izborima u Ajovi, Južnoj Karolini, Nju Hempširu i Nevadi.


XS
SM
MD
LG