Linkovi

Naravno da svi ovih dana imamo na umu šoping


A, niko više ne bi želeo da nam pročita misli o onom što nameravamo da kupimo od reklamnih agencija. Medjutim, neke od novih tehnologija koje će reklamne agencije uskoro početi da koriste mogle bi da budu i pomalo problematične.

Većina Amerikanaca je do trenutka kada ujutro stigne na posao već bila bombradovana sa preko 200 oglasa. Od ulaska u metro..., do parking garaže... i video igra. Potrošači se sada suočavaju sa oglasima i na mestima gde ih do sada nije bilo. Medjutim, stručnjaci za marketing kažu da preterano oglašavanje prestaje da proizvodi efekte.

«Pošto su potrošači bombardovani tolikim oglasima, oni počinju da se isključuju. To prerasta u neku vrstu monotone buke.»

Medjutim, najnovije tehnologije oglašivača mogle da budu i pomalo uznemiravajuće i da liče na scene iz naučnofantastičnih filmova.

«U američkim šoping molovima uskoro će biti postavljeni plazma ekrani, koji će imati ugradjene uredjaje za analizu vašeg lica, kako bi odredili vaš pol, a možda i godine starosti i etničku pripadnost, i zatim emitovali odgovarajući oglas.»

U medjuvrmenu, neki lanci supermarketa testiraju ovu tehnologiju. Provucite svoju karticu i na ekranu se pojavljuje lista artikala koje ste kupili poslednji put, sa sugestijama za nove proizvode. Kompanije svakako žele informacije o vašem mogućem izboru, ali je pitanje kako će ih upotrebiti...

«Ako vaša agencija za zdravstveno osiguranje dobije podatke o vašoj ishrani, ona bi mogla na osnovu toga da vam povisi premiju.»

Prodavci prate vaše ponašanje i na druge načine, kojih možda niste svesni. Sledeći put kada budete kupovali cipele nove tehnologije mogu ne samo da registruju koje cipele želite da pogledate već i koliko dugo ih držite u ruci. Cilj je da se što bolje shvati psihologija potrošača, da se, na neki način, pročitaju njihove misli.


XS
SM
MD
LG