Linkovi

U jeku praznične sezone na tržištu i dalje besni rat video igrica


Nintendo, Majkrosoft, i Soni su, kao što znamo, nedavno na tržište izbacili svoje nove sisteme, a sada se postavlja pitanje ko je bolji - Wii, Play Station, ili X-box 360? Prema mišljenju bar jednog kritičara, Kevina Periere, voditelja TV kanala sa video igrama, G4, ubedljivi pobednik je – Wii.

«Najbolji poklon je definitivno Nintendo Wii. Konzola nije skupa, samo 250 dolara, i ima kontroler koji liči na standardni daljinski upravljač televizora, samo ga uzmete u ruke. Ako igrate bejzbol igricu, zamahnete njim kao palicom. Teniski reket, kuglanje ... sve nam to pružaju sportske igrice koje igrači svih uzrasta mogu da nauče brzo, i da se odlično zabave» smatra Pereiera.

Periera smatra da Wii ima dvostruku prednost nad konkurencijom.

«Dok su Soni i Majkrofost koncentrisani na formate i grafiku visoke definicije, i imaju sisteme koji koštaju i do 500 dolara, Nintendo je rekao «stani malo, postoji čitav segment populacije koji nikada nije uzeo u ruke video igru. Zašto je to tako? Hajde da pojednostavimo kontrole i da hardver učinimo pristupačnim. Oni su uspeli u oba ta cilja».

Medjutim, uprkos komercijalnom uspehu, Wii je dobio negativni publicitet kada su neki od kaiševa za kontrolor pukli i povredili igrače. Nintendo je ponudi besplatnu zamenu kaiševa ali je do sada protiv kompanije podignuta bar jedna tužba. Pereira ističe da kod novog načina igre treba biti oprezan, s obzirom da igrač stoji i fizički je aktivan.
Njegova koleginica sa TV kanala G4, morgan Veb smatra da je najbolji softver za video igricu ove godine Majkrosoftov «Gears of War».

«To je nova vrsta video igre. Umesto trčanja i pucnjave u stilu «Ramba», ovde zaista koristite zaklone, i kontrole su veoma intuitivne. Ova igrica nije za decu, ali je sjajan poklon za bilo koga od vaših odraslih prijatelja ko ima X-box 360», priča Morgan Veb.

Kao dobre novogodišnje poklone, ona takodje preporučuje Nintendovu igricu «Legend of Zelda: Twilight Princess ...«Lego Star Wars 2 The original trilogy», i Viva Pinjata za Xbox 360.

XS
SM
MD
LG