Linkovi

Li Neš objavila prvi solo album pod nazivom «Blue on Blue»


Kada je Li Neš imala samo 16 godina, sa svojim bendom «Sixpence None the Richer» izvodila je pesmu koja će nekoliko godina kasnije postati najveći hit na svetskim listama – «Kiss me». Neš je u toku 14 godina snimila pet albuma sa grupom «Sixpence...», ali se bend raspao u februaru 2004. Li Neš je sada objavila svoj prvi solo album pod nazivom «Blue on Blue». Pevačica i njen gitarista bili su gosti Glasa Amerike, a sa njom je razgovarao – Leri London.

Sixpence None the Richer započeli su karijeru u jednom gradiću u Teksasu kao bend koji je izvodio takozvanu «hrišćansku muziku», i osvajao brojne nagrade u tom žanru sve dok nije snimio jednu od najpoznatijih pesama s kraja 90-ih – «Kiss me». Pesma se čula u filmu «She’s all that» i tinejdžerskoj TV seriji «Dosonov svet», i bila nominovana za Gremija. «Kiss me» je čak bila pesma na venčanju princa Edvarda iz britanske kraljevske porodice.

Sixpence su sa pesmom «Kiss me» osvojili vrh top lista u 11 zemalja, uključujući i SAD.

«U to vreme smo, čini mi se, bili u Italiji, i već smo se divno provodili. Uvek smo bili vrlo skromni, prosto smo radili svoj posao, bez mnogo pompe. Nije da smo se stideli, prosto, bili smo posvećeni jedni drugima u bendu, i dobro smo se provodili. Onda bismo čuli sjajnu vest kao to da smo prvi u Americi, i opet smo reagovali na isti način, bili smo dosta stidljivi i uzdržani ...»

Ponekad nije posebno komplikovano napisati hit kao što je «Kiss me». Tu pesmu je za samo 20 minuta napisao gitarista benda, Met Slokam.

«Bili smo u jednom motelu u Holandiji, u odvojenim sobama. Pozvao me je i rekao «imam novu pesmu, sad sam je napisao, dodji da je čuješ». Tako je on pričao sa mnom, uglavnom je izdavao naredjenja... (smeh). Došla sam i naučila pesmu, koju smo iste noći izveli na festivalu «Flavo» u Holandiji. Oni su prvi ljudi koji su je ikada čuli. Reči su bile drugačije jer smo ih promenili nekoliko godina kasnije. Pesma je napisana nekoliko godina pre nego što smo je snimili, pre nego što je postala tako veliki hit», kaže Li Neš.

Ali, sve što je lepo ima kraj, pa su tako 2004. godine «Sixpence None the Richer» zaključili da treba da se razidju.

«Bili smo iscprljeni. Prošlo je 14 godina. Pogledali smo se i shvatili da možemo da nastavimo ovako sve dok neko od nas ne umre (smeh). Morali smo da prestanemo dok smo još u usponu, i tako smo to uradili. Ja sam bila trudna sa prvim detetom, i spremala se za ulazak u potpuno novu životnu fazu. Bila sam prilično sigurna u svoju odluku da je to ono što mi je potrebno jer će moj život ubuduće biti drugačiji. I zaista, sada osećam da imam više kontrole što je dobro kada imate dete», kaže Li.

Li Neš bez sumnje ima lep glas a takodje je autor ili ko-autor svih pesama na prvom samostalnom CD-u «Blue on Blue». Medjutim, nije uvek planirala da bude pevačica.

«Dugo sam želela da budem vojni pilot, ali sam to prevazišla, zaključila da volim Petsi Klajn i pokušavala da imitiram njen glas pred mojim ocem i njegovim prijateljima, koji su bili ludo društvo. Njima je to bilo smešno, i stalno su me terali da pevam pred njima, da ih zabavljam. Tako shvatila da umem da pevam, onda sam počela da izvodim kantri muziku, i u srednjoj školi upoznala Meta Slokuma, svog partnera iz grupe Sixpence. Dok smo se okrenuli, imali smo već ugovor za snimanje ploče i stvari su počele da se ubrzavaju».

Kada se jedna vrata zatvore, druga vam se otvore. Tako je teklo i muzičko putovanja Li Neš koja kaže da ne zna gde će je nova putanja odvesti.

«Ono što sada najviše osećam jeste ponos na svoje dostignuće, na to što sam snimila svoj prvi album i što mogu da stanem iza njega, da kažem da mislim da je divan i da se zaista ponosim njime. Ne osećam se pod posebnim pritiskom, uspeh će ili doći, ili neće. Ja ću da radim što bolje i više mogu, a ako stvari ne uspeju - šta mogu...» kaže na kraju razgovora Li Neš.


XS
SM
MD
LG