Linkovi

Nataša Kandić: Rešenje je integracija Srba ali i tu postoje mnoga ograničenja


Za loš položaj manjina na Kosovu podjednaku odgovorost snose medjunarodni faktori i privremene institucije, poručila je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Kada govorimo o manjinskim pravima, medjunarodna zajednica nije bila dovoljno energična i jasna šta zapravo hoće sa manjinama i kako da sprovede nešto što su jasno definisana prava manjinskih zajednica u brojnim medjunarodnim dokumentima, a onda se ni privremene institucije nisu posvetile tom problemu, tako da je priča o njima bila jedna varljiva igra sve dok se nije pokrenuo pregovarački proces, kaže direktor Fonda za humanitarno pravo.

Kandić: Kada se setimo i vratimo na početak 1999. godine, kada medjunarodna zajednica zapravo preuzima funkciju vlade Srbije, prema podacima kojima mi raspolažemo, zbilja počinje jedan lov na Srbe koji su ostali na Kosovu. U periodu od Juna 99. do Decembra 2000. veliki broj Srba, prema našima podacima, vise od 1.000 je nestalo pod nerazjašnjenim okolnostima i isto toliko ubijeno. Ono što je utisak albanske javnosti tada bio, a što je izazivalo zabrinutost kod mnogih, jeste činjenica da je medjunarodna zajednica zapravo prihvatila takav način uredjivanja izmedju Srba i Albanaca i to je stvorilo utisak kod običnih ljudi i stvorilo strah da medjunarodna zajednica daje zeleno svetlo jednom takvom obračunu Albanaca sa Srbima.

Kandićeva upozorava da su spletom različitih okolnosti Srbi u cilju opstanka bili primorani na samoorganizovanje

Kandić: Medjunarodna zajednica ne primećuje uopšte koliko je važno da u to vreme primora albansku zajednicu i privremene institucije da dobrim delom budu u funkciji potreba manjina pre svega Srba. To pokazuje da Srbi nisu mogli na drugačiji način da žive na Kosovu bez paralelnih institucija, pre svega zdravstvenih, jer je vladao ozbiljan strah od odlaska u albanske institucije.

Po mišljenju direktorke Fonda za humanitarno srpsko-albanski odnos mora biti korenito izmenjen!

Kandić: Rešenje je integracija Srba ali i tu postoje mnoga ograničenja! Pre svega Srbija koja ima teritorijalni pristup Kosovu, nju Srbi uopšte ne zanimaju, ona bi htela samo preko Srba da zadrži neko svoje upravljanje delom Kosova. Drugo, integracija nije nešto što je u prvom planu ni kod pregovarača Martija Ahtisarija, tu se govori o decentralizaciji i treći ograničavajući faktor je to što albanska zajednica i kosovske institucije ne vide da je njihova najvažnija karta da stvaraju mehanizme i kanale za integraciju Srba.

Upitana veruje li u mogućnost integracije Srba u društvo, čiji premijer posećuje bivšeg pripadnika OVK i nakon što ga je lokalni sud proglasio krivim za počinjene zločine, Kandićeva je odgovorila:

Kandić: Naravno da je to štetno pre svega za samo kosovsko društvo,to je nešto što plaši svakoga a posebno Srbe. Medjutim ako pogledamo kako stvari stoje ovde u regionu u vezi sa optuženima za ratne zločine videćemo da svuda postoji manje više takav odnos onih koji su na vlasti prema onima koji su optuženi za ratne zločine. Imali smo situaciju da je patrijarh Pavle blagosiljao haške optuženike pre njihovog odlaska u Hag, primao ih je premijer Koštunica, sastajali su se sa Rasimom Ljajićem koji je bio predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom, što znači da smo mi bolesna poremećena društva u kojima se slavi i pridaje značaj onima koji su optuženi za ratne zločine umesto da su potpuno marginalizovani i da se uvek na njih pokazuje prstom.

XS
SM
MD
LG