Linkovi

Ahmadinedžad: Zemlje koje su glasale za rezoluciju protiv Irana uskoro će zažaliti


Predsednik Ahmadinedžad je rekao da sankcije Ujedinjenih nacija neće nauditi njegovoj zemlji i upozorio da će članice Saveta bezbednosti Svetske organizacije zažaliti zbog svoje odluke.

On je rekao da su zapadne zemlje propustile priliku da budu prijatelj Irana. Na jučerašnjoj specijalnoj sednici, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je usvojio meru kojom se zabranjuje uvoz ili izvoz opasnih materijala i tehnologije koji bi mogli da se koriste u iranskom nuklearnom raketnom programu. Takođe se traži zamrzavanje imovine nekoliko iranskih pojedinaca i kompanija povezanih sa širenjem nuklearnog oružja. Savet bezbednosti je glasao gotovo četiri meseca posle krajnjeg roka koji je Iranu bio dat da prekine obogaćivanje uranijuma. Sjedinjene Države su izrazile nadu da će rezolucija pojedinim zemljama, posebno Rusiji, otvoriti put ka oštrijim merama.

Iranski parlament je odmah danas izglasao zahtev da vlada preispita saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, ali bez određivanja roka i drugih detalja. Predsednik Ahmadinedžad je u Teheranu danas rekao da smatra da je Savet bezbednosti svojim akcijama izgubio kredibilitet, ponovivši optužbe da to telo Ujedinjenih nacija deluje kao «slepi sluga» Sjedinjenih Država, Britanije i Izraela. Iranski predsednik je takođe dodao da njegova zemlja raspolaže tehnologijom za proizvodnju nuklearnog goriva i da će je zadržati. Iran neprekidno tvrdi da je njegov nuklearni program mirnodopski i da mu je jedina svrha proizvodnja energije. Ban Ki-mun, novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija, izjavio je da smatra da su pokušaji međunarodne zajednice da organiči iranski nuklearni program važni za ceo svet.

«Iransko nuklearno pitanje ima mnogo veće implikacije za regionalna i globalna pitanja.»

U intervjuu za američku televizijsku mrežu ABC, Ban je apelovao na Iran da se uključi u međunarodne pregovore o svom nuklearnom programu. Sankcije Ujedinjenih nacija će na osnovu Sedmog poglavlja Povelje Ujedinjenih nacija biti obavezujuće. Međutim, usvojene su na osnovu klauzule istog poglavlja koja isključuje mogućnost njihovog sprovođenja uz pomoć vojne akcije.

XS
SM
MD
LG