Linkovi

Šta treba imati na umu ako se planira studiranje u SAD? 


Studiranje u Americi je skupo. Studenti koji žele da pohadjaju koledž ili univerzitet u SAD moraju da dokažu da će biti u stanju da plate za svaku godinu studija, a ti troškovi se odnose ne samo na edukaciju nego i na smeštaj i hranu.

Ne sme za zaboraviti da i knjige predstavljaju trošak, a potreban je novac i za aktivnosti van nastave. Savetnici za obrazovanje navode da bi strani studenti trebalo da imaju dovoljno novca u lokalnim bankama da pokriju bar dvomesečne troškove.

Koliko košta školska godina u Americi? Generalno govoreći - odgovor glasi mnogo. Jedan od vodećih državnih univerziteta na severozapadu zemlje će nam poslužiti kao primer. Univerzitet države Vašington, gde trenutno studira dve hiljade i šest stotina stranih studenata iz preko sto zemaljatrenutn, navodi da strani studenti za ovu godinu moraju da pripreme preko trideset šest hiljada dolara. Mnogi univerziteti koštaju manje, ali ima i onih koji su još skuplji. Molba za upis na neki američki univerzitet mora da sadrži i overen dokument o finansijskoj odgovornosti, kao i potvrdu od banke o finansijskom stanju na kontu koja ne sme biti starija od šest meseci. Pored toga, potencijalni studenti moraju da navedu ime osobe koja bi eventualno pomogla u troškovima i koja takodje mora da priloži izvod iz banke o svom finansijskom stanju. Ako planirate studije u Americi, imajte na umu da -- ako budete tražili pomoć u svojoj zemlji od državnih institucija ili poslodavaca -- bilo bi pametno da se raspitate o uslovima bar 18 meseci pre početka nastave u SAD. Na veb stranici Stejt Depratmenta možete naći više informacija o visokom obrazovanju u Americi.

XS
SM
MD
LG