Linkovi

Hronično oboljenje bubrega problem širom sveta


U mnogim zemljama, bolest bubrega nazvana I-G-A nefropatija je najčešći tip ove bolesti koji utiče na krvne sudove u bubrezima gde se stvara urin. Ta bolest može da traje godinama pre nego što se ustanovi.

Pre dva meseca 38-godišnji Dejl Dejvis mislio je da je dobrog zdravlja. Onda je počeo da dobija jake glavobolje.

«Moj krvni pritisak bio je 238 sa 180 i imao sam krvarenje u ušima».

Njegov lekar poslao ga je u bolnicu de mu je rečeno da ima oboljenje bubrega. Biopsijom je njegovo stanje utvrdjeno kao IGA nefropatija, koja se razvija kada organizam proizvodi velike količine proteina - imunoglobulin A. Taj protein je antitelo namenjeno za borbu protiv infekcije u crevima i plućima, ali preterane količine mogu da umanje sposobnost bubrega da odstranjuje urin. Bez tretmana, gubitak funkcije bubrega vodi ka hroničnom oboljenju. Najčešći znak je krv u urinu. Medjutim, to je teško ustanoviti zato što je malu količinu krvi teško videti. IGA nefropatija može godinama da bude nelečena. To se možda dogodilo Dejlu Dejvisu, kaže urolog Džejms Vilson.

«Klasični pacijent je neko ko je prehladjen i onda oko 50 odsto pacijenata, mogu da imaju ono što nazivamo veliku hematurija ili povećanu količinu krvi u urinu, ili mogu da primete krv u urinu oko dve nedelje posle prehlade».

Tretman u ranoj fazi mogao bi da bude kontrola visokog krvnog pritiska i količine proteina u ishrani. Pacijenti čija je bolest u poodmakloj fazi često moraju da krenu na dijalizu ili transplantaciju bubrega. IGA nefropatiji često su skloni ljudi sa Kavkaza i iz Azije. Zbog toga što je Dejl Dejvis bio usvojen kao dete, on nema medicinske informacije o svom biološkom poreklu.

XS
SM
MD
LG