Linkovi

Politika razlog sve većeg jaza Zapada i muslimanskog sveta


Jednogodišnje istraživanje vodila je takozvana «Alijansa civilizacija», grupa sastavljena od vodećih političkih i verskih ličnosti. O rezultatima istraživanja, trebalo bi da se raspravlja iduće godine na samitu u Rio De Žaneiru.

Panel «Alijansa civilizacija» obuhvata 20 istaknutih ličnosti, ali ima jednu centralnu razmatranja možemo odmah da odstranimo ideju da tu postoji sukob civilizacija. Nije u pitanju ništa od toga. U pitanju je to što su ljudi u različitim delovima sveta nezadovoljni zbog načina na koji su stvari uređene. I većina uzroka tenzije, uzroka netrpeljivosti, jesu politički i ekonomski uzroci, pre nego kulturni ili civilizacijski», kaže Dezmond Tutu.

Jedan od najvažnijih zaključaka u izveštaju glasi da je rešavanje izraelsko-palestinskog konflikta ključ za premošćavanje jaza između Istoka i Zapada. Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, koji je naručio studiju, branio je svoju inicijativu za održavanje regionalne bliskoistočne konferencije i rešavanje krize bez preduslova.

«Dokle god Palestinci žive pod okupacijom izloženi svakodnevnim frustracijama i ponižavanju i dokle god Izraelci ginu u eksplozijama u autobusima i na igrankama, strasti će svugde da se rasplamsavaju», rekao je Anan.

U izveštaju se ističe da su se strasti rasplamsale posle terorističkih napada 11. septembra 2001. i potonjih događaja u Iraku i Avganistanu. Takođe se navodi da muslimanske i zapadne ekstremističke organizacije nastoje da i dalje pothranjuju te strasti. Nadbiskup Dezmond Tutu smatra da je potrebno preduzeti sveobuhvatne korake za rešenje tih problema.

«Generalni sekretar Ujedinjenih nacija vrlo jasno nije hteo da ova grupa na takozvanom visokom nivou bude pričaonica, istakavši da treba da sačinimo specifične predloge koji bi mogli da se primene i rekao bih da smo to i uradili. Reč je o područjima kao što su omladina, mediji, migracije, obrazovanje», rekao je Dezmond Tutu.

Inicijativa «Alijansa civilizacija», posle nereda u muslimanskim delovima Pariza i protesta protiv danskih karikatura proroka Muhameda, preporučila je više programa razmene omladine Sjedinjenih Država i Bliskog istoka, veću toleranciju prema imigrantima i poštovanje religije u medijima. Predloženo je i imenovanje specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija koji bi bio zadužen za pomoć u rešavanju kriza. Izveštaj «Alijanse civilizacija» objavljen je u Istanbulu, a Brazil treba da bude domaćin samita iduće godine u Rio De Žaneiru, na kojem će se razgovarati o rezuiltatima ovog istraživanja.

XS
SM
MD
LG