Linkovi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija Rezolucijom 1737 uveo sankcije Iranu


Savet bezbednosti UN jednoglasno je danas usvojio rezoluciju kojom se Iranu uvode sankcije na trgovinu osetljivim nuklearnim materijalom i balističkim raketama zbog odbijanja te zemlje da obustavi obogaćivanje uranijuma.

Savet je u Rezoluciji 1737 odlučio da sve zemlje moraju sprečiti isporuku, prodaju, kao i direktno ili indirektno dostavljanje svih vrsta metarijala, opreme, dobara tehnologija koji mogu doprineti aktivnostima Irana u nuklearnom i balističkom domenu. Te aktivnosti se u Rezoluciji definišu kao obogaćivanje uranijuma, projekti vezani za reaktore na tešku vodu i razvoj vektora za lansiranje nuklearnog oružja. Takođe, zamrznuta su sredstva ključnih kompanija i osoba vezanih za iranski nuklearni program. Ukoliko Iran odbije da se povinuje tim zahtevima, Savet bezbednosti će, kako se upozorava u Rezoluciji, usvojiti nove sankcije.

Sjedinjene Američke Države pozdravile su uvodjenje sankcija Iranu zbog nuklearnog programa, ali su pozvale Rusiju, Kinu i druge zemlje da Iranu uvedu oštrije kaznene mere.

"Mislimo da ova rezolucija nije sama po sebi dovoljna. Želimo da međunarodna zajednica preduzme dalje mere", rekao je državni potsekretar SAD Nikolas Berns.

On je rekao da će SAD nastojati da ubede Rusiju, Kinu, Japan i člance Evropske unije da preduzmu oštrije mere, uključujući i uskraćivanje kredita Iranu.

Iran je oštro osudio Rezoluciju kojom se toj zemlji uvode sankcije zbog njenog nuklearnog programa,kao "nelagalnu meru izvan nadležnosti Saveta bezbednosti UN".

"Usvajanje ove rezolucije je nelegalna mera izvan nadležnosti Saveta bezbednosti i protivna propisima iz Povelje UN", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ali Hoseimii. On je naveo da Rezolucija, koja je ranije danas jednoglasno usvojena, "ne može da utiče niti ograničava mirovne nuklearne aktivnosti Irana, ali će zato diskreditovati Savet bezbednosti, čija moć je u opadanju". On je naveo da će Iran nastaviti sa planom da instalira 3.000 centrifuga u objetku u Natancu "u skladu sa mirnodopskim istraživanjima".

XS
SM
MD
LG