Linkovi

Predsednik Buš razgovarao sa najbližim saradnicima o Iraku


Predsednik Buš i državni sekretar Kondoliza Rajs su se sastali sa sekretarom za odbranu Robertom Gejtsom koji se vratio iz trodnevne posete Bagdadu. Savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli i njegov zamenik J.D.Krauč, koji koordiniše razmatranje situacije u Iraku, pridružili su se razgovorima u predsedničkom odmaralištu Kemp Dejvid. Predsednik Buš je rekao da radi na novim smernicama za konflikt koje će izneti američkom narodu početkom naredne godine. U svom nedeljnom radio govoru, predsednik je rekao da je ovo doba promena u Vašingtonu, jer imamo novog sekretara za odbranu Roberta Gejtsa.

”Želim da naši vojnici znaju da se, mada naredna godina donosi promene, jedna stvar ne može promeniti, a to je podrška naše nacije vama i vitalnom zadatku koji obavljate u cilju postizanja pobede u Iraku. Američki narod misli i moli se za vas, i obezbedićemo resurse koji su vam potrebni da obavite svoju misiju.“

Predsednik Buš je rekao da obavljena misija značila da iračka vlada može samu sebe da održi, odbrani i priključi se široj borbi protiv terorizma. Ankete o javnom mnjenju u Americi ukazuju da je rat u Iraku sve nepopularniji dok najnovija anketa CNN-a ukazuje da se 70 posto birača ne slaže sa načinom na koji predsednik Buš rukovodi ratom u Iraku. Funkcioneri Bele kuće kažu da je jedan od ciljeva nove strategije podstrek novog poverenja američkog naroda. U svom radio govoru predsednik Buš je apelovao za patriotizam tokom praznika. Protivljenje ratu u Iraku bilo je velikim delom zasluzzno za prošlomesečnu izbornu pobedu opozicionih demokrata koji su dobili kontrolu u oba doma Kongresa.

U radio odgovoru demokratske stranke, senator iz Indijane Evan Baj je govorio o blizu tri hiljade Amerikanaca koji su poginuli u Iraku od kako je rat počeo.

”Njihova smrt nas još više boli tokom prazničnog perioda. U čast njihove žrtve trebalo bi ove praznične sezone ponovo da se posvetimo radu na tome da fraza ”mir u svetu“ ima istinsko značenje, time što ćemo uspostaviti stabilnost u zemljama i regijama poput Iraka, Avganistana i Darfura.“

Senator Baj je rekao da je vreme da se ostavi po strani stranačka politika. On je istakao da demokrate pozdravljaju predsednikovo obećanje da će pružiti ruku opozicionim liderima i da ga u tom smislu drži za reč. Predsednik i gospodja Buš odlaze iz Kemp Dejvida nakon božićnih prazika na svoj ranč u Teksasu. Predsednik Buš će tamo nastaviti konsultacije o Iraku sastankom sa Savetom za nacionalnu bezbednost zakazanim za 28 decembar.

XS
SM
MD
LG