Linkovi

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts priprema izveštaj o Iraku za predsednika Buša


Novi američki sekretar za odbranu Robert Gejts kaže da se sprema da predsedniku Bušu pruži procenu situacije u Iraku na osnovu svojih sastanaka sa američkim vojnim komandantima i iračkim liderima u Bagdadu. Gejts, koji je završio trodnevnu posetu Iraku, nije rekao da li će, radi suzbijanja sektaškog nasilja, preporučiti kratkoročno povećanje američkih trupa .

Sekretar Gejts je rekao novinarima kako se nada da će tokom narednih nekoliko dana predsedniku Bušu podneti izveštaj o tome šta je saznao tokom sastanaka sa iračkim funkcionerima i američkim vojnim komandantima na terenu. Medjutim, Gejts je odbio da kaže da li će predsedniku preporučiti privremeno povećanje američkih trupa.

”Razgovarali smo sa Iračanima o najboljem putu napred u smislu poboljšanja bezbednosne situacije u Bagdadu i mislim da je postignut široki strategijski sporazum iračke vojske i iračke vlade sa našom vojskom. Jasno je da su potrebne dalje diskusije u Vašingtonu i specifičnije preporuke.”

Trenutno je u Iraku stacionirano 140 hiljada američkih vojnika i predsednik razmatra da li da pošalje još 30 hiljada u cilju gušenja sektaškog nasilja u Bagdadu i zapadnoj pokrajini Al Anbar. Predsednik Buš je rekao da čeka preporuke sekretara Gejtsa i drugih savetnika pre no što donese odluku. Nikakvo saopštenje se ne očekuje pre početka januara. Sekretar Gejts je priznao da put koji predstoji nije lak, ali je dodao da se stvari kreću u pozitivnom smeru.

”Verovatno je da je put pred nama težak. Medjutim, verujem na osnovu onoga što sam video i čuo od američkih komandanata i Iračana da se stvari kreću u pozitivnom smeru. Medjutim, još uvek je pred nama dug put.“

Podrška američke javnosti ratu u Iraku postojana opada, a broj američkih žrtava raste. Američka vojska je danas saopštila da su još tri marinca i jedan američki mornar poginuli juče u pokrajini al Anbar. Time je broj američkih vojnika poginulih ovog meseca porastao na 76, dok je više od 2900 njih poginulo od početka rata 2003. godine.

XS
SM
MD
LG