Linkovi

Koštunica: Haško pitanje bi bilo rešeno da nisu prekinuti pregovori sa EU


Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izrazio je uverenje da bi "haško pitanje bilo rešeno" da nisu prekinuti pregovori sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju.

Na godišnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je govorio o 1.000 dana rada vlade, Koštunica je rekao da je Srbija jako mnogo uradila u pregovorima sa Briselom i da se pokazalo da nije dobro što su pregovori prekinuti. Da je poruka Srbiji iz Brisela bila pozitivnija, ovde bismo imali povoljniju situaciju i lakše bi se rešavali problemi, kazao je premijer Srbije.

Na pitanje da li je neispunjavanje obaveza prema Hagu neuspeh Vlade Srbije, Koštunica je odgovorio da je u saradnji ostvaren veliki napredak, da je veliki broj optuženih otišao u Hag i da je odgovoreno na najveći broj zahteva za dostavljanje dokumenata. Koštunica je ocenio i da je pitanje Kosova lako rešiti ukoliko se rešenje traži u okviru medjunarodnog prava i Povelje UN. Ako se iskorači iz tog okvira teško je, odnosno nije moguće doći do kompromisa, rekao je Koštunica. Koštunica je kritikovao glavnog pregovarača UN-a o statusu Martija Ahtisarija zbog toga što je samo jednom, prisustvovao sastanku srpske i albanske strane kao i zbog toga što nikada nije osudio nasilje koje se u pokrajini sprovodi nad Srbima i drugim nealbancima.

Podsetio je da je osim novog Ustava i Ustavnog zakona, parlament Srbije usvojio više od 250 zakona dok je 70 zakonskih predloga u proceduri. Koštunica je medju najveće ekonomske uspehe svoje vlade svrstao rast bruto društvenog proizvoda i povećanje direktnih stranih investicija i borbu protiv korupcije. Prema njegovim rečima, rast BDP-a će do kraja godine biti šest odsto, dok će direktne strane investicije iznositi oko četiri milijarde evra.

Tokom skoro tri godine rada vlade, u saradnji sa MUP-om, pokrenut je veliki broj krivičnih postupaka zbog korupcije u privredi koji se odnose na stečajnu, drumsku i saobraćajnu mafiju, kao i na mafiju u carini i PIO fondu, kazao je srpski premijer. On je ukazao da su sveobuhvatne reforme koje je započela vlada na čijem je čelu garant reformskog kursa i svake naredne vlade.

XS
SM
MD
LG