Linkovi

Jeremić: Uloga Sjedinjenih Država bila apsolutno presudna na samitu u Rigi


Savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića za spoljnu politiku, Vuk Jeremić, juče i danas je boravio u Vašingtonu, gde je razgovarao sa predstavnicima američke administracije, Kongresa i sekretarijata za odbranu. Glavna tema razgovora bio je nedavni prijem Srbije u Partnerstvo za mir. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, Vuk Jeremić kaže da se uskoro mogu očekivati prve manifestacije sklopljenog partnerstva.

Vuk Jeremić: Ja mislim da ćemo već u januaru imati prve rezultate tog parnterstva, to je i bila glavna tema mojih razgovora u Pentagonu i ostatku američke administracije danas, mislim da ćemo biti u prilici da pošaljemo nekoliko naših oficira na National War College ovde u Vašingtonu kao rezultat tog članstva i da će celokupni troškovi tog slanja biti na budžetu SAD što je izuzetan signal SAD da zaista vrata saradnje, bilateralne saradnje u domenu odbrane postoje, da je ta ruka pružena i to će biti, rekao bih, jedna izuzetna potvrda da je Partnerstvo za mir ne samo politički korak napred, već donosi i jasnu praktičnu dobit za naše oružane snage.

Glas Amerike: Koja je bila uloga SAD u prijemu Srbije u Partnerstvo za mir i kako će se to odraziti na buduće odnose Beograda i Vašingtona?

Vuk Jeremić: Uloga SAD je bila apsolutno presudna na samitu u Rigi, treba podsetiti da za razliku od EU koja je klub od 25, od 1. januara - 27 članova koji imaju podjednaku političku težinu, NATO je «drugačija zverka», kod njih postoji samo jedna velika sila koja ima pravo veta i do sada je bila opredeljena ka tome da Srbija ne može da bude pozvana u Parnterstvo zbog poznatih razloga nedovoljne saradnje srpske vlade sa Haškim tribunalom. Nakon direktnog pisma predsednika Tadića Bušu i aktivnosti koje je imao u tih nekoliko poslednjih dana kada su SAD iznenadile sve u Rigi svojim promenjenim stavom, to je bilo samo pitanje tehničkog sprovodjenja u delo i na kraju samita smo pozvani u Partnerstvo za mir, i sada smo tu gde smo, ovo je veliki i prvi korak u našoj punoj evroatlatnskoj integraciji.

Glas Amerike: Da li će se takav, blaži stav SAD prema Srbiji prenositi i na dalje bilateralne odnose Beograda i Vašingtona?

Vuk Jeremić: Mogu da kažem da su bilateralni odnosi SAD i Srbije u jednoj uzlaznoj liniji već nekoliko godina od demokratskih promena 2000. na uzlaznoj liniji, i sada su na visokom nivou, ovo pristupanje Partnerstvu za mir pod uticajem politike SAD je dobar pokazatelj. Naravno mi imamo odredjene probleme, pre svega saradnja sa Hagom, po tom pitanju je administracija SAD striktna, rekao bih sa pravom, i naravno pitanja koja dolaze u 2007. kao što je pitanje budućeg statua Kosova na kome mi saradjujemo sa SAD, možda ne delimo stavove, nismo u potpunosti usaglašeni što se tiče statusnih pitanja, naročito samog statusa i suvereniteta, ali rekao bih da opšte uzev da SAD podržavaju Srbiju i demokratski razvoj, njeno pristupanje evroatlantskim integracijama, i budućnost demokratske Srbiji u EU i široj porodici demokratskih naroda.

Glas Amerike: Srpsko-američki odnosi su u domenu odbrane bili dobri i pre pristupanja Srbije Partnerstvu za mir, tu je na primer saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja. Kako se sada stvari razvijaju na tom polju?

Vuk Jeremić: Taj «state partnership program», program sestrinstva snaga Ohaja i vojske Srbije ispostavio se kao jedan od fantastičnih nosilaca medjudržavne odrambrene saradnje izmedju Srbije i SAD, nekoliko puta su dolazili oficiri iz Ohaja, prisustvovali aktivnostima naše vojske a pre dve nedelje poslali smo jednu veliku grupu oficira u Ohajo koji su tamo bili deo treninga, procesa planiranja, upoznavanja sa oružjem i sa procesima izvršavanja operacija nacionalne grade koji su na kraju krajeva kompatibilni sa takvim istim procesima vojnih snaga SAD. Imamo fantastičan program koji nam daje veliku ekspoziciju celokupnom odbrambenom sistemu SAD. Gospoda iz Ohaja vrlo su posvećena toj saradnji, komandant Nacionalne garde Ohaja, general Gregori Vajt je bio izuzetan domaćin našim oficirima, nekoliko puta nas je posetio u Beogradu, i mislim da 2007. i 2008. godina koja je već isplanirana u smislu zajedničkih aktivnosti naše vojske i Nacionalne garde Ohaja će biti izuzetno značajan period u daljem zbližavanju naših i američkih oružanih snaga.


XS
SM
MD
LG