Linkovi

Dramatičan pad pojave raka dojke kod žena koje više ne uzimaju hormone


Stručnjaci za zdravlje žena nedavno su objavili veliko otkriće, da stopa raka dojke među starijim ženama može da bude značajno smanjena. Vesti nisu u vezi sa nekim novim lekom, već više o ne uzimanju leka.

Lekari na konferenciji o medicini u San Antoniju, u državi Teksas, izneli su neke iznenađujuće vesti u vezi sa rakom dojke. Nacionalna studija na milionima američkih žena ustanovila je da je preko godinu i po dana, izmedju avgusta 2002. i decembra 2003, stopa rasta najčešćeg oblika raka dojke opala za 15 odsto.

Razlog? Lekari su prilično sigirni da je to zato što je dosta žena prestalo da uzima hormonske zamene posle vesti da te pilule mogu da povećaju rizik od dobijanja raka dojke. Kliford Hudis iz njujorškog memorijalnog Sloun-Kejtering centra za rak kaže:

"Priličan broj slučajeva raka dojke dobijen je dodavanjem estrogena. I ovaj izveštaj nagoveštava da, kada oduzmemo estrogen, ti kanceri dojke prestanu da rastu, i prestanemo da ih detektujemo i to je veoma uzbudjujuće".

Vodeća zagovornica ženskog zdravlja, doktor Suzan Lov takođe smatra da su žene konačno počele da obraćaju pažnju na upozorenja o dugoročnom efektu hormona estrogena.

"Mislim da većina žena ne shvata da su simptomi menopauze veoma slični pubertetu, ali unazad. Oni su prolazni i traju dve do tri godine. Moguće je da žene žele da uzimaju hormone kako bi prevazišle gomilu simptoma, ali u ovoj studiji se radi o uzimanju hormona do kraja života kako bi se predupredila bolest starenja. I to je ono što se pokazalo da nije bezbedno. Oni ne samo da povećavaju rizik od raka dojke, već i demenciju, srčani napad, i verovatno nije dobra ideja da se uzimaju na duži vremenski period", ističe doktor Lav.

U julu 2002. godine medicinska zajednica počela je da upozorava na rizike. Nedeljama nakon što su mnoge žene prestale da uzimaju dnevnu pilulu hormona, broj slučajeva raka počeo je da opada. Jedan procenat opao je u septembru, isto toliko u oktobru … Skoro svakog meseca, još jedan pad u dijagnostikovanim slučajevima. Do proleća 2003. stopa raka dojke opala je 7 odsto … što je 14 hiljada žena manje sa dijagnozom, skoro sve od njih izmedju 50 i 69 godina. Doktor Erik Viner iz Dejna-Farber instituta za rak u Bostonu u Masačusetsu, reagovao je na ove zaprepašćujuće vesti.

"Svaki opadajući trend trebalo bi da bude važan. Ali ovaj pad, i pad te veličine na godišnjem nivou, veoma je važna vest".

I pored negativnih vesti o terapijama hormonskim zamenama, skoro jedna trećina američkih žena preko 50 godina, kaže da je uzimala te pilule. Najčešće korišćeni lek, Prempro, koji je kombinacija estrogena i progestina, postao je jedan od najviše prodavanih u istoriji. Godinu dana nakon što je objavljena studija koja je pokazala vezu izmedju Prempra i manjeg povećanja broja raka dojke, srčanih napada i krvnih ugrušaka, prodaja Prempra opala je za dve trećine. I prodaja ostalih lekova koji sadrže estrogen takodje je opala. Zaključci studije mogli bi da budu uverljivi dovoljno da ubede one žene koje još uvek uzimaju hormonske zamene da to možda nije vredno rizika.

XS
SM
MD
LG