Linkovi

Osvrt na desetogodišnji mandat Kofija Anana na poziciji generalnog sekretara UN


Kofi Anan, rodom iz Gane, krajem ovog meseca napušta položaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. On je 1. januara 1997. postao sedmi generalni sekretar svetske organizacije, zamenivši na tom položaju Butrosa Butrosa Galija. Anan je prvi službenik Ujedinjenih nacija koji je izabran na taj rukovodeći položaj, da bi 2002.godine stekao jednoglasnu podršku za drugi petogodišnji mandat. Ministar inostranih poslova Južne Koreje Ban Ki Mun izabran je za njegovog naslednika.

Mnogi stručnjaci kažu da Anan za sobom ostavlja mešoviti legat. S jedne strane, skromno dostojanstvo ga je učinilo snažnim zagovornikom prava pojedinaca, siromašnih i razvoja u svetu. Neki su ga čak zvali savešću međunarodne zajednice. Ujedinjene nacije i Kofi Anan su 2001. bili dobitnici Nobelove nagrade za mir. S druge strane, gospodin Anan nije uspeo da uveri zemlje članice da prihvate njegov plan za sprovodjenje sveobuhvatnih reformi, a njegova reputacija je okaljana skandalom u vezi sa iračkim programom "Nafta za hranu". Oni koji proučavaju rad Ujedinjenih nacija kažu da je jedan od najvećih trijumfa Kofija Anana bio pristanak zemalja članica da prihvate princip poznat kao "odgovornost da se pruži zaštita". Bivši zamenik američkog predstavnika u Savetu bezbednosti UN-a, Karl Inderfurt, kaže da se taj princip odnosi na genocid i etničko čišćenje:

"Postavlja se pitanje šta činiti kad vlada ne štiti sopstveni narod? Kad nema vladavine zakona, kao što je slučaj u Somaliji. Šta učiniti u slučajevima genocida poput onog u Ruandi u cilju zaštite onih kojima je ona potrebna u okvirima sopstvene zemlje".

Doktrina Kofija Anana da zemlje sveta imaju "odgovornost da pruže zaštitu" onima koji su nemoćni u svetlu sile ili tragedije, sada je prihvaćena u Ujedinjenim nacijama. Inderfurt međutim ističe da je veliki izazov primena te doktrine. Kofi Anan je takodje izdejstvovao odobrenje UN-a za osnivanje Novog saveta za ljudska prava.

S druge strane, mračni aspekt Ananovog mandata bio je korupcijski skandal u vezi sa sprovođenjem iračkog programa "Nafta za hranu". Mada je imao za cilj da ublaži tegobe iračkih civila izazvane sankcijama svetske organizacije, ogromna zarada stečena prodajom nafte ipak je dospela u ruke Sadama i njegovih saveznika. Nezavisna komisija je otkrila rasprostranjenu korupciju u okviru Ujedinjenih nacija. Stručnjak za Ujedinjene nacije u Centru za globalni razvoj, Stjuart Patrik, kaže da je taj skandal naneo ogromnu štetu Ananovoj reputaciji, a izveštaj nezavisne komisije navodi da Kofi Anan nije dovoljno kontrolisao program. Preporučene su unutrašnje reforme širokog spektra, a generalni sekretar je preuzeo ličnu odgovornost za propuste u menadžmentu. Kofi Anan se na kraju svog mandata osvrnuo stečene pouke:

"Prvo, svi smo odgovorni za našu međusobnu bezbednost. Drugo, možemo i moramo da pružimo svima šansu da imaju koristi od globalnog prosperiteta. Treće, i bezbednost i prospretitet zavise od ljudskih prava i vladavine zakona. Četvrto, države moraju u svom medjunarodnom delovanju biti odgovorne jedna drugoj i širokom spektru igrača van okvira njihove države. Konačno, sve to možemo postići samo zajedničkim radom, preko multilateralnih sistema i jedinstvenog instrumenta - Ujedinjenih nacija".

Pred novim generalnim sekretarom Ban Ki Munom je izazov da nastavi reforme koje je započeo Kofi Anan.

XS
SM
MD
LG