Linkovi

Jedinstvo EU od vitalnog značaja za rešavanje statusa Kosova


Uz rusku tvrdu poziciju i Srbiju, koja je nepopustljiva kao i uvek, jedinstvo Evropske unije biće od vitalnog značaja za proces rešavanje konačnog statusa Kosova, ocenila je Međunarodna krizna grupa (ICG).

U saopštenju objavljenom na sajtu te međunarodne organizacije navodi se da postoji ozbiljna zabrinutost da odlaganje iznošenja predloga specijalnog izaslanika UN za Kosovo, Martija Ahtisarija, posle izbora u Srbiji 21. januara neće biti i poslednje.

"Međunarodna zajednica mora da da Ahtisariju snažnu i nedvosmislenu podršku da ovaj proces privede kraju u prvoj polovini sledeće godine. Njegov predlog mora da padne u januaru, jer sve veća nervoza Albanaca znači da vreme za Kosovo ističe", rekao je direktor evropskog programa ICG-a Nikolas Vajt.

U saopštenju se navodi nekoliko tačaka na kojima bi međunarodna zajednica trebalo da insistira.

- Između ostalog, navodi se da Kontakt grupa ne bi smela da dozvoli dalje odlaganje iznošenja Ahtisarijevog predloga o rešenju, o kojem bi brzo trebalo da raspravlja i Savet bezbednosti UN.

- Dalje se navodi da bi EU trebalo da se pripemi za preuzimanje post-statusnih obaveza, kao i da bi Nemačka, kao sledeća predsedavajuća EU, trebalo da kao prioritet odredi ujedinjavanje zemalja članica u podršci Ahtisarijevom predlogu.

- ICG u saopštenju navodi i da bi Savet bezbednosti trebalo brzo da reaguje, jer bi odlaganje značilo povratak Kosova na listu kriznih područja.

- Navodi se i da bi institucije Kosova trebalo da ojačaju da bi mogle da deluju legitimno i da preuzmu nove odgovornosti posle rešenja statusa.

- Takođe, u saopštenju se navodi i da bi Srbiju trebalo ohrabriti da se više uključi u projekat nezavisnosti Kosova i da izvuče maksimum koristi za svoje dugoročne interese, kao i za interese srpske manjine, ali da joj se jasno stavi do znanja da nema pravo veta na odluku o statusu.

"Zbog neizvesne situacije na Kosovu neophodno je da njegova elita, institucije i društvo iskoriste 2007. godinu kako bi napravili značajne promene: daleko od pretnji krizom, ka održivoj samoupravi", rekao je direktor ICG-a za Kosovo, Aleks Anderson, navodi se na sajtu te organizacije, sa sedištem u Briselu.

XS
SM
MD
LG