Linkovi

Anti-inflamatorni lekovi imaju potencijal za ozbiljne kontra indikacije


Vodeća vest na većini naslovnih stranica američkih dnevnika je jučerašnja izjava predsednika Buša da bi SAD trebalo da prošire obim svojih oružanih snaga. Predsednik je naime priznao da su vojne snage prenapregnute ratovima u Iraku i Avganistanu i istakao da bi trebalo povećati broj vojnika u cilju bavljenja, kako je sugrerisao, dugom bitkom protiv islamskog ekstremizma.

Današnji "Njujork Tajms" navodi da predsednik Buš nije specifično naveo koliko bi to povećanje trebalo da bude, niti koliko bi ono koštalo. On je pak rekao da je tražio od novog sekretara za odbranu, Roberta Gejtsa, da mu iznese predlog te će u budžetu, koji će biti objavljen u februaru, biti traženo odobrenje Kongresa za taj plan. Vrlo je verovatno da će Kongres dati to odobrenje, jer se brojni pripadnici obe stranke u Kongresu već zalažu za povećanje vojnih snaga.

U međuvremenu, "Filadelfija Inkvajerer" sa istočne obale Amerike beleži kako su zdravstveni funkcioneri juče upozorili da lekovi koji se mogu kupiti bez lekarskog recepta i koje svakodnevno konzumiraju milioni Amerikanaca imaju potencijal za ozbiljne kontra indikacije. Oni su objavili planiranu promenu nalepnica sa namerom da upozore na ponekad smrtonosne rizike. Aspirin, brufen, acetaminofen i druge slične pilule i dalje su bezbedne i efikasne kada se koriste u preporučenoj dozi, saopštava Administracija za kontrolu hrane i lekova. Medjutim, ista agencija ističe da preterane doze mogu da nanesu ozbiljna oštećenja jetre, a ponekad i smrt. Pa čak i u ispravnoj dozi, ovi anti-inflamatorni lekovi mogu da izazovu gastrointestinalno krvarenje i oštećenje bubrega. Administracija za hranu i lekove navodi da su rizici neznatni u poređenju sa brojem pacijenata, koji ih koriste, ali stručnjaci svejedno apeluju za štampanje oštrijih upozorenja na etiketama tih lekova.

A "Baltimor San" beleži da je jedna sumorna ulica u blizini stare američke pivare u tom gradu oživela božićnom radošću kada su igračke podeljene siromašnoj deci. Nedelju dana pred Božić, na toj ulici pojavio Deda Mraz koji je delio igračke iz prtljažnika jednog džipa. Pomagao mu jedan bračni par koji ima humanitarnu organizaciju za pomoć deci iz siromašnih kvartova. Skupa su doneli božićni duh i neke iznenadjujuće vesele momente tom sumornom kvartu istočnog Baltimora, jednom od najsiromašnijih krajeva grada.

A list "Oregonijan" donosi članak o neobičnoj sudskoj parnici u kojoj je optuženi jedan prehrambeni magnat. Naime, kada je vlasnica prodavnice vina Kejtlin Tojnbi zakasnila sa isplatom prve kirije za rentu, magnat i vlasnik lokala, Junki Jošida joj je dao otkaz. Ona ga je tužila i na sudu su isplivale dve priče o ispunjenju američkog sna. Jošida je za sebe tvrdio da je otelotvorenje svega onoga što sasvim siromašni, ali sposobni imigrant može da postigne u Americi, dok je Kejtlin ispričala da je samo želela da taj biznis u ovom popularnom kvartu doprinese širenju njene sopstvene ljubav prema hrani i vinu. Sud je presudio da je Jošida naneo štetu biznisu Kejtlin Tojnbi i naredio mu da joj isplati štetu u vrednosti od gotovo dva i po miliona dolara!

XS
SM
MD
LG