Linkovi

Ted Karpenter: Zapadni lideri misle da će Srbija popustiti po pitanju Kosova


"Mislim da su zapadni lideri, tačno ili pogrešno, došli do zaključka da će lideri Srbije na kraju popustiti po pitanju Kosova i prihvatiti novu realnost", izjavio je za "Glas Amerike", potpredsednik za pitanja spoljne politike i odbrane u vašingtonskom insistutu "Kejto", Ted Karpenter. U razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, Karpenter se najpre osvrnuo na značaj učlanjenja Srbije u Partnersto za mir.

TK: Suštinski posmatrano, učlanjenje Srbije u 'Partnerstvo za mir' ne znači tako mnogo i ne verujem da će uticati na stavove SAD ili drugih zemalja članica NATO-a u pogledu konačnog statusa Kosova. Međutim, to svakako predstavlja gest dobre volje prema Srbiji i činjenicu da je ona sada deo zajednice zapadnih zemalja, a možda i način da se Srbi ubede da gubitak Kosova neće imati katastrofalne posledice i da to pitanje neće biti od značaja u pogledu daljih odnosa te zemlje sa Zapadom.

Mislim da su zapadni lideri, tačno ili pogrešno, došli do zaključka da će lideri Srbije na kraju popustiti po tom pitanju, i da će prihvatiti novu realnost. Kada se to dogodi, onda će SAD i članice EU početi da grade nove odnose sa Srbijom da bi ona, između ostalog, ušla u EU, mada će to biti dugotrajniji proces.

GA: Da li primećujete bilo kakve promene u sadašnjem stavu SAD prema Kosovu u svetlu snažnog protivljenja Rusije nezavisnosti Kosova, kao i nekih evropskih zemalja, poput Španije?

TK: Protivljenje Rusije nezavisnosti Kosova i snažna podrška Srbiji predstavlja upozorenje SAD u pogledu tog pitanja. Vašington prilazi rešavanju kosovskog pitanja pažljivije i uzdržanije nego ranije i više se ne insistira da se to pitanje reši do kraja ove godine, što svakako nije bilo ni moguće, ni praktično. Takođe, više nema urgentnosti da se to pitanje reši što pre. Nije izvesno da li takav stav nagoveštava i suštinsku promenu američke politike u tom pogledu. Međutim, svakako postaje sve izraženija činjenica da su neke evropske zemlje sada manje oduševljene idejom o nezavisnosti Kosova nego što su bile u prošlosti, jer bi to moglo da uspostavi presedan ne samo za njihove zemlje, već i za čitavu međunarodnu zajednicu.

GA: Ukoliko Evropska unija preuzme odgovornost za Kosovo, kakva bi bila dalja uloga SAD?

TK: SAD će u krajnjoj liniji insisitrati da EU preuzme odgovnost za Kosovo. Vašington je suočen sa važnim bezbednosnim pitanjima širom sveta - na Bliskom istoku, u istočnoj Aziji, a sada i u Somaliji. Vašingtonu nije potrebno niti želi da dugoročnije bude angažovan na Kosovu. To će uskoro biti evropska odgovornost.

XS
SM
MD
LG