Linkovi

Predsednik Buš predviđa tešku godinu u Iraku i odbacuje direktne razgovore sa Teheranom


Predsednik Buš predvidja da predstoji još jedna teška godina u Iraku. Kako novinarka "Glasa Amerike" Pola Vulfson izveštava sa konferencije za novinare održane danas u Beloj kući, predsednik Buš je ukazao na mnogobrojne opcije kako bi se zaustavilo nasilje, uključujući eventualno povećanje broja američkih vojnika.

Predsednik Buš ističe da je 2006.godina bila teška za američke vojnike u Iraku i irački narod, a da 2007.godina iziskuje dodatne žrtve pošto pobunjenici i ekstremisti, kako izgleda, podrivaju mladu iračku demokratiju i žele da uzrokuju povlačenje američkih snaga.

"Ulazimo u novu godinu jasno sagledavši izazove u Iraku i našu tamošnju svrhu. Naš cilj je i dalje slobodan i demokratski Irak, koji može samostalno da upravlja i da se brani, i koji je održiv saveznik u ovom ratu protiv terorizma", rekao je predsednik.

Istakavši da je neprijatelj i dalje nemilosrdan i nasilnički raspoložen, predsednik Buš je rekao da saradjuje sa drugima na reviziji američke strategije kako bi se rešili problemi i obezbedila pobeda u Iraku.

"Možemo biti mudriji u razmeštaju naših snaga i korišćenju naših resursa. Možemo da tražimo više od iračkih partnera i to ćemo i učiniti. Ono što ne možemo jeste da dignemo ruke od miliona majki i očeva na Bliskom istoku koji za svoju decu priželjkuju nadu u bolji život koji teroristi žele da im uskrate", dodao je Buš.

Predsednik je rekao da je medju mnogobrojnim opcijama i eventualno povećanje broja američkih trupa u Iraku. On je naglasio da o tome odluka nije doneta. Medjutim, Buš je ponovo potvrdio svoju nameru da se založi za sveopšte povećanje kopnenih i marinskih snaga, kako bi se dugoročno uspešnije vodio globalni rat protiv terorizma. Pre dva meseca predsednik je rekao da Sjedinjene Države odnose pobedu u Iraku. Medjutim, u jučerašnjem intervjuu "Vašington Postu" on je rekao da Amerika niti gubi niti pobedjuje. Kada mu je na današnjoj konferenciji za novinare postavljeno pitanje da li je promenio mišljenje, on je odrečno odgovorio dodavši da uvek oseća da će na duge staze Amerika pobediti.

Što se tiče Irana, predsednik Buš je rekao da je savršeno jasno stavio do znanja da neće biti direktnih razgovora dok Teheran ne obustavi proces obogaćivanja uranijuma.

"Ako Iran želi da razgovara sa nama u ime dobrobiti iranskog naroda, Teheran mora da suspenduje svoj program obogaćivanja uranijuma", rekao je Buš, ali i istakao da je bilo razgovora sa Sirijom o poboljšanju bezbednosti u Iraku i dodao da Sirija - ukoliko želi bolje odnose sa Sjedinjenim Državama - mora da preduzme pozitivne korake u cilju unparedjenja mira, a ne nestabilnosti.

"Rekli smo im da Sadamovim pobornicima više ne bi trebalo da dozvoljavju da šalju u Irak novac za finansiranja nasilja, i da treba da ostave na miru demokratski Liban", naglasio je Buš.

Američki predsednik je odao priznanje libanskom premijeru Fuadu Siniori koji je, prema njegovim rečima, pokazao istrajnost u svetlu ogromnog pritiska Sirije i šiitske militantne grupe Hezbolah, koju finansiraju Sirija i Iran.

XS
SM
MD
LG