Linkovi

Tehnologija za otkrivanje oružja našla primenu u prodavnicama


Tehnologija koja je prvobitno razvijena za otkrivanje nemetalnog oružja dobila je neočekivanu primenu – u uzimanju mera mušterijama u prodavnicama odeće. Istraživači iz Nacionalne laboratorije severozapadnog Pacifika razvijali su tehnologiju proteklih 15 godina ali je tek nedavno ona stigla - u prodavnice.

Trgovci kažu da prosečna žena isproba 15 pari farmerki pre nego što pronadje pravi kroj za sebe.

«U mom slučaju – 50, kaže Sindi Rou.

Medjutim, ako kupci poput nje primene sistem pod nazivom «Intelifit», istraživanja pokazuju da će isprobati svega dva do tri para, pre nego što pronadju svoje savršene farmerke. Inženjer Nacionalne laboratorije Dag Mekmekin proveo je 15 godina radeći na tehnologiji koja se koristi za sistem Intelifit.

«Razvili smo trodimenzionalno merenje tela, i meni je palo na pamet da bi to moglo da se iskoristi u industriji odeće.»

Ideja je bila uspešna. 2005. kompanija Levi Štraus kupila je prvi sistem Intelifit. Danas postoji oko 25 takvih mašina širom sveta u prodavnicama kao što su David’s Bridal i Fashion Bug.

«Evo kako to funkcioniše – stanete na obeleženo mesto, ispružite ruke da formirate slovo T, i zatim, bez savijanja laktova spustite ruke do bokova.»

Kada zauzmete taj položaj, skeneru je potrebno svega 10 sekundi da prodre kroz vašu odeću i odbije se o vodu u vašem organizmu. Sistem zatim štampa spisak najboljih veličina i stilova odeće za vas koji se prodaju u radnji gde se nalazite. «Ne, neću vam pokazati svoj skener ali verujte da je prilično precizan» priča novinarka Karli Keneli koja je isprobala novi sistem.

«Veličina 8 u jednoj radnji je mnogo drugačija od osmice u drugoj, tako da možemo da vam pomognemo da takoreći «filtrirate» deo tog haosa i dobijete dobru polaznu tačku gde znate da je u pitanju prava veličina koju treba da isprobate» objašnjava osnivač Intelifita, Albert Šarpentie

Sindi Rou kaže da je dobar kroj – presudan.

«Mnogi kupe neke pantalone, bilo da im kroj odgovara ili ne, i onda ih nose. Ali pravi kroj donosi razliku u tome kako izgledate i kako se osećate.»

Sistem Intelifit je prvenstveno dizajniran da bi se olakšala kupovina preko Interneta i smanjila količina garderobe koju kupci vraćaju trgovcima. Kompanija se nada da će do kraja 2008. instalirati oko stotinu svojih sistema u prodavnicama, tržnim centrima pa čak i aerodromima. Jedan Intelifit sistem košta 65.000 dolara. Nacionalna laboratorija kaže da se tehnologija takodje koristi u svrhe za koje je prvenstveno i bila namenjena. Jedna kompanija za održavanje bezbednosti koristi ovaj sistem kod graničnih prelaza u Iraku i Izraelu, kao i u Meksiko Sitiju.


XS
SM
MD
LG