Linkovi

Žestoki sukobi palestinskih frakcija Hamasa i Fataha u Pojasu Gaze


Žestoki sukobi palestinskih frakcija Hamasa i Fataha u Pojasu Gaze

Najmanje pet ljudi je poginulo, a 18 je ranjeno u žestokim sukobima rivalskih palestinskih frakcija Hamasa i Fataha u Pojasu Gaze. U medijskim izveštajima se navodi večerašnja izjava jednog palestinskog funkcionera prema kojoj su se Hamas i Fatah saglasili da povuku svoje snage sa ulica u još jednom pokušaju da se postigne prekid vatre. Ranije danas, palestinski predsednik Mahmud Abas, inače pripadnik Fataha, pozvao je sve strane da obustave vatru, dok je preijer Ismail Hanije, član Hamasa, u obraćanju na televiziji pozvao sve Palestince da se ujedine u borbi protiv Izraela. Hanije je takodje optužio SAD da predvode nastojanja da se obori vlada Hamasa. Portparol Stejt departmenta Šon Mekormak je odbacio optužbe Hanijea, rekavši da on pokušava da skrene pažnju sa neuspeha svoje vlade.

Damask spreman za dijalog sa SAD

Sirijski predsednik Bašar al-Asad izjavio je da je Damask spreman za dijalog sa SAD, što je preporučila dvostranačka Studijska grupa za Irak, ali da neće, kako se izrazio, “prihvatiti instrukcije” od Vašingtona. Sirijski lider je to izjavio u Moskvi posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je, sa svoje strane, izrazio zabrinutost zbog tenzija na Bliskom istoku i nagovestio da će se aktivno angažovati u mirovnom procesu u regionu. Dvojica lidera u, kako se veruje, razmotrila situaciju na palestinskim teritorijama i u Iraku.

Bler pozvao na razmevanje i toleranciju medju različitim kulturama

Britanski premijer Toni Bler je u govoru na ženskom univerzitetu u Ujedinjenim arapskim emiratima pozvao na razmevanje i toleranciju medju različitim kulturama. Bler je to izjavio na univerzitetu Zajed u Abu Dabiju, poslednjem odredištu njegove bliskoistočne turneje, tokom koje je posetio Tursku, Egipat, Irak, Izrael i Palestinske teritorije. Britanski premijer je poručio studentkinjama da je najveći izazov – stvoriti «globalnu kulturu, zasnovanu na globalnim vrednosrima,» koja bi prihvatila stanovište da različite vere povezuju zajednički Bog i vrednosti.

XS
SM
MD
LG