Linkovi

Bukurešt: Srbija potpisala novi sporazum CEFTA


Srbija je danas potpisala novi sporazum CEFTA na samitu Centralnoevropske zone slobodne trgovine u Bukureštu. U ime Vlade Srbije sporazum je potpisao ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić.

Zonu slobodne trgovine od 1. januara iduće godine činiće Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Albanija, Moldavija, a cilj sporazuma je olakšavanje trgovina i investicija u regionu i priprema država za ulazak u Evropsku uniju.

Predsednik Boris Tadić pozravio je ulazak Srbije u CEFTU i zatim naglasio da je sporazum blagodaran za privredu Srbiju čiji je veliki prioritet izvoz proizvoda u region.

Državni sekretar u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom i glavni pregovarač Srbije u pripremi ovog sporazuma Vlatko Sekulović kao glavnu prednost zone slobodne trgovine navodi to što se uvodi nacionalni tretman proizvoda koji će na tržištu Evropske unije biti tretirani kao roba proizvedena u CEFTA regionu.

Direktor Grupe Droga-Kolinska za jugoistočnu Evropu Slobodan Vučićević smatra da potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini otvara ogromne mogućnosti za razvoj Srbije i regiona jer se može očekivati veći izvoz i veći priliv investicija što će automatski da utiče na veći bruto nacionalni dohodak i rast standarda.

Bivši potpredsednik srpske Vlade zadužen za evropske integracije Miroljub Labus ocenio je da je zona slobodne trgovine nužan korak bez kojeg se ceo proces evropskih integracija ne može završiti.

Kopredsednik mreže nevladinih organizacija Igmanska inicijativa Aleksandar Popov pozdravio je pristupanje Srbije zoni slobodne trgovine i naglasio da zemlje regiona sada treba da rade na ukidanju ili ublažavanju viznih režima, jer će jedino u tom slučaju CEFTA imati puni efekat.

XS
SM
MD
LG