Linkovi

Palestinski predsednik Mahmud Abas i dalje insistira na vanrednim izborima


Palestinski predsednik Mahmud Abas kazao je u razgovoru sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, da će nastaviti planove za raspisivanje prevremenih izbora uprkos oštrom protivljenju Hamasa.

Dvojica lidera sastali su na Zapadnoj obali samo nekoliko sati pošto je stupilo na snagu primirje, posle nekoliko dana žestokih okršaja rivalskih snaga Hamasa, koje predvodi premijer Ismail Hanie, i pokreta Fatah, lojalnih Abasu.

"Održaćemo prevremene izbore, parlamentarne i predsedničke. Ništa nas ne može sprečiti u tome. Mi smo demokratski narod, želimo da ispitamo volju naroda. Da li narod još veruje onima koje je izabrao?", ukazao je Abas.

Abas je upozorio, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom, da je situacija na palestinskim teritorijama kritična, posle višednevnih sukoba suprostavljenih pristalica Hamasa i Fataha. Britanski premijer smatra da je od presudne važnosti da medjunarodna zajednica podrži palestinskog predsednika u njegovoj nameri.

"Ako medjunarodna zajednica iskreno želi da podrži ljude koji imaju viziju o rešenju, koji su umereni, spremni da nose svoju odgovornost, onda je sada vreme da međunarodna zajednica odgovori", rekao je Bler.

Bler je takodje pozvao na nove napore za ublažavanje posledica ekonomskih sankcija koje je medjunarodna zajednica uvela palestinskim vlastima posle pobede Hamasa na izborim.

"Vaš narod pati. Mi ne želimo da bilo šta spreči pomoć palestinskom narodu", rekao je Bler Abasu i dodao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da obezbedi podršku Palestincima.


XS
SM
MD
LG