Linkovi

Izgleda da će ličnosti iz poznatih filmova uskoro dobiti nove komšije


Izgleda da će ličnosti iz poznatih filmova, poput Normana Bejtsa i njegove majke iz filma «Psiho» uskoro dobiti nove komšije. Kompanija «Juniversal Studios» planira veliko proširenje svog zabavnog kompleksa u Kaliforniji.

Filmska kompanija «Juniversal Studios» postigla je velike uspehe filmovima poput «Ajkula», «Park iz doba Jure» i «Psiho». i želi da na još bolji inačin to zabeleži. Kompleks «Juniversl studios» u Juniversal Sitiju u Kaliforniji je već najveći te vrste na svetu. Sada kompanija želi da doda nove stambene i poslovne četvrti svom postojećem kompleksu i zabavnom parku koji zaprema površinu od 158 hektara. «NBC Juniversal» planira da doda 24 hiljade kvadratnih metara prostora, uključujući stambenu četvrt koja če se zvati Juniversal Vilidž, kao i pozornice opremljene najsavremenijom tehnologijom. Prema ovom planu u vrednosti od tri milijarde dolara stambena četvrt če sadržati 2900 novih kuća i stanova. Plan koji bi bio realizovan tokom narednih 25 godina takodje predvidja nove poslovne objekte, restorane, prodavnice i hotele. Juniversal Siti na lokalciji Holivud Hils, iznad doline San Fernando, osnovao je 1915. godine od vlasnik kompanije «Juniversal studios», Karl Lemli. Na svom početku, «Juniversal studios» se prostirao na ranču površine od 151 hektara. Tokom narednih decenija njemu je dodat i zabavni park i tržni centar nazvan City Walk. Medjutim, proteklih godina gradjevinske i ekološke restrikcije sprečile su nastojanja kompanije «Juniversal studios» da proširi svoj kompleks. Te restrikcije su takodje blokirale nastojanja ove kompanije da se uspešno takmiči sa obližnjim zabavnim parkovima Dizinilend i Six Flags. «NBC Juniversal» kaže da će ovaj plan doprineti otvaranju 17 hiljada radnih mesta u gradjevinarstvu i dodati još 11 hiljada radnih mesta u samoj firmi. Na nedavnoj konferenciji za novinare gradonačelnik Los Andjelesa, Antonio Viiljaraigosa, nazvao je ovaj projekat ekonomskim dobitkom za šire područje njegovog grada.

«Postojeći i budući poslovni prostor, tržni centar i zabavni park trebalo bi da donesu prihod od 21 milion dolara godišnje»

Medjutim, stanovnici obližnjih naselja kažu da ti dobici blede u poredjenju sa problemima koje će izazvati zagušenje saobraćaja. Oni tvrde da su okolna naselja već zagušena zbog prevelikog broja turista i posetilaca zabavnih parkova. Prethodni planovi o proširenju nailazili su na sličan otpor.

«To je njihovo vlasništvo i imaju pravo da rade sa njim šta hoće. Ali To proširenje bi trebalo da bude inteligentno. Ne možete jednostavno da izgradite na hiljade kuća bez puteva i druge infrastrukture.»

Predstavnici firme «NBA Juniversal» kažu da se kompanija konsultuje sa gradskim zvaničnicima kako bi se sprečilo ili ublažilo zagušenje saobraćaja. Lokacija «Juniversal studios» nalazi se blizu metro stanice i dva autoputa. U blizini metro stanice planira se izgradnja novih parking garaža. Radovi na proširenju kompleksa «Juniversal studios» verovatno će početi tek za dve godine pošto kompanija prethodno mora da osigura sve potrebne dozvole i odobrenja.

XS
SM
MD
LG