Linkovi

Luka u Bostonu jedna od najvećih na istočnoj obali SAD


U njenoj blizini nalazi se grupa ostrva čija istorija je obeležena prisustvom pirata, brodolomima i ratovima. Ostrva bostonske luke su danas nacionalni park u kojem se nalazi i jedan od nastarijih svetionika u Americi.

Ostrva bostonske luke su izvor prirodne lepote i pružaju posetiocima izvanredno mesto sa kojeg mogu da posmatraju bostonske oblakodere. Ukupno 34 ostrva proglašena su nacionalnim parkom 1996. godine. BrusDžejkobson je na čelu male grupe službenika koja opslužuje ostrva ukupne površine od 124 kvadratna kilometra.

“Ima nas ukupno četvoro tokom cele godine, uključujući i mene,” kaže on.

Medjutim, volonteri iz organizacije “Prijatelji Ostrva bostonske luke” takodje pomažu kao vodiči i upoznaju posetioce sa bogatom istorijom nacionalnog parka. Stiv Markus je vodja ove grupe volontera.

“Imamo oko 400 članova, a ovde je uvek prisutno izmedju 50 i 100 volontera.”

Nadomak jednog od najnaseljenih gradskih područja u Americi ostrva pružaju posetiocima priliku za rekreaciju tokom letnjih meseci. Suzan Marš koja je osnovala ovu grupu 1979. godine, kaže da ostrva privlače posetioce na više načina.

“Ona znače različite stvari za razne ljude. Za neke - to je uglavnom istorija, posebno, vojna istorija,” kaže ona.

79-ogodišnji Džon Forbs kaže da volontira jer ga to podmladjuje.

“Mislim da dolazak ovde čini da izgledam mladji. Susrećem se sa interesantnim ljudima – ne kao kada bih bio u nekom centru za starije gradjane.”

Forbs pokazuje posetiocima svetionik četiri puta nedeljno.

“Ima ljudi koji putuju širom sveta i posećuju svetionike. Ja im kažem -kada posetite bostonski svetionik više ne morate da putujete jer ste videli najbolji svetionik,” kaže Forbs.

Bostonski svetionik se nalazi na ostrvu Little Brewster i verovatno je najviše fotografisani svetionik u Americi. On je prvobitno sagradjen 1716. godine i jedan je od najstarijih u Americi. Kada je noć jasna on se može videti na udaljenosti do 43 kilometra.

Neki volonteri dolaze ovde i iz iličnih reazloga.

“Ovo je slika mog oca - to je on na levoj strani.”

Tri generacije porodice Rivera živele su na ostrvu Spektakl izmedju 1929. i 1955. godine.

“Bilo je divno, Ljudi, bašte sa povrčem i cvećem. Kao da živite u gradu, ali se zatim vraćate u raj.”

Cela porodica Rivera napustila je ostrvo 1955. godine kada je ono pretvoreno u deponiju.

“Moj deda je bio veom tužan kao i sva deca.”

Pre 12 godina ostrvo Spektakl je ponovo otvoreno za javnosti i Kejt Rivera se vratila kao vodič.

“Svakako sam bila svedok zloupotrebe ovog ostrva, kao i njegovog zadivljujućeg oporavka. Sada ono omogućava ljudima da dodju i budu srećni ovde kao što sam ja bila kada sam živela na njemu,” kaže Rivera.

Za one koji ih posećuju - ostrva Bostonske luke su i prirodno bogatstvo i svedok američke istorije.

XS
SM
MD
LG