Linkovi

Robert Gejts položio zakletvu kao novi sekretar za odbranu Sjedinjenih Država


Novi američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, položio je juče zakletvu na privatnoj ceremoniji u Beloj kući a, zatim, i na javnoj ceremoniji u Pentagonu. Robert Gejts je položio simboličnu zakletvu kao novi sekretar za odbranu u prisustvu potpredsednika Dika Čejnija, koji je bio sekretar za odbranu pre 15 godina. Pošto je položio zakletvu, sekretar Gejts je, u prisustvu piripadnika oružanih snaga i civilnih službenika Sekretarijata za odbranu, izjavio da će njegov najviši prioritet biti suočavanje sa siuacijom u Iraku.

«Ne možemo da dozvolimo da ne uspemo na Bliskom istoku. Neuspeh u Iraku u ovom trenutku predstavljao bi katastrofu koja bi progonila našu naciju, narušila naš kredibilitet i ugrozila Ameriku tokom narednih decenija.»

U govoru na ceremoniji, predsednik Buš je naglasio da je Gejts čovek sa vizijom i integritetom, rekavši da on preuzima položaj u odsudnom trenutku.

«On shvata da je poraz terorista, radikala i ekstremista u Iraku i na Bliskom istoku od suštinskog značaja za postizanje mira. Kao sekretar za odbranu on će pomoći našoj zemlji da pronadje novi put u Iraku.»

Gejts se i direktno obratio predsedniku na ceremoniji u Pentagonu.

«Zatražili ste od mene otvorenost i pošten savet u ovom kritičnom trenutku u istoriji naše zemlje. Dobićete i jedno i drugo.»

Gejts je rekao da će uskoro otputovati u Irak da bi saslušao mišljenja američkih vojnih komandanata, a da će se usredsrediti i na Avganistan, gde će, kako je rekao, SAD i Nato ispoštovati obavezu koju su dali narodu te zemlje. Gejts dolazi na položaj sekretara za odbranu pošto je proveo veći deo protekle četiri decenije u službi vlade, od početnog položaja u Centralnoj obaveštajnoj agenciji - do njenog direktora. U medjuvremenu, radio je i u Savetu za nacionalnu bezbednost u administraciji oca predsednika Buša. Gejts je juče izjavio da će odluke koje budu donete u poslednje dve godine Bušove administracije odrediti da li će SAD uspeti u Iraku i Avganistanu ili će, kako se izrazio, snage «ekstremizma i haosa», biti u usponu.

XS
SM
MD
LG