Linkovi

U američkom Sekretarijatu za odbranu danas počinje nova era


Predsednik Buš treba da prisustvuje svečanom početku mandata Roberta Gejtsa na položaju sekretara za odbranu. Gejts dolazi na taj položaj u ključnom trenutku u kojem predsednik razmatra promenu strategije u Iraku.

Predsednik Buš dobija mnogo saveta, pretežno na zatvorenim sastancima i brifinzima. Ali istovremeno, mnogo istaknutih pojedinaca preko američkih radio i TV programa sugeriše svoje ideje za promenu. Oni su dominirali u programima ameičkih radio i televizijskim mreža. Na programu televizijske mreže ABC, budućem lideru demokratske većine u američkom Senatu, Heriju Ridu, postavljeno je pitanje o različitim vojnim opcijama u Iraku. On je odgovorio da bi mogao da podrži naglo povećanje broja vojnika koji bi pomogli u smirivanju situacije u iraku, ali samo u kratkom vremenskom periodu.

«Ako je to na momenat, znači dva – tri meseca i deo je programa na osnovu kojeg ćemo da odemo kao što je nagovešteno do ovog trenutka iduće godine, onda je sigurno da bih ja to podržao.»

Kratkotrajno povećanje nivoa trupa je sugerisano i republikanskom senatoru Džonu Mekejnu i drugima, kao način da se političkom procesu u Iraku pruži šansa d akrene napred. To je jedna od opcija koju je proteklih dana predložila Studijska grupa za Irak. Ali to naglo povećanje trupa je naišlo na mešana reagovanja u Bagdadu, kao i drugi predlozi Studijske grupe. Tokom intervjua koji je emitovan na programu CNN-a, irački potpredsednik Tarik al-Hašimi, sunit, podržao je povećanje trupa i rekao da iračke snage nisu u stanju da obezbede prestonicu.

«Možete u stvari jasno da vidite povećanje uticaja milicije u Bagdadu koje veoma otežava stvari za nedužan narod. Prema tome, ono što je meni potrebno, defnitivno, jeste povećanje broja trupa koje će biti stacionirane u Bagdadu.»

Hašimi se nedavno sastao sa predsednikom Bušom u Beloj kući – u seriji sastanaka koje je predsednik imao sa iračkim liderima, američkim zapovednicima na terenu, američkim diplomatama i zvaničnicima Sekretarijata za odbranu. Predsednik se konsultovao i sa jednim brojem penzionisanih generala, među kojima je i Džek Kin, bivši zamenik načelnika armijskog Generalštaba. Kin je na programu televizije ABC rekao da podržava upućivanje još 30 do 40 hiljada vojnika u Irak, ali je naglasio da privremeno povećanje od 2 do 3 meseca neće rešiti situaciju.

«Za Bagdad bi verovatno – da bi se završila misija i obezbedio narod – bilo potrebno da to sigurno potraje do jeseni iduće godine.»

Na programu televizije «Foks», demokratski senator Ted Kenedi je predvideo da će se senataski Odbor za oružane snage usprotiviti svakom povećanju trupa.

«Moramo da razumemo da je tamo apsolutni haos. Ta zemlja se raspada – a krajnji cilj je izvući se iz svega toga.»

Očekuje se da će predsednik Buš da obelodani svoju izmenjenu iračku politike u govoru naciji tokom januara.

XS
SM
MD
LG