Linkovi

Kristofer Hil: Severna Koreja ima izbor izmedju diplomatije i sankcija


Američki pregovarač na šestostranim razgovorima o severnokorejskom nuklearnom programu, Kristofer Hil, rekao je da ta zatvorena komunistička zemlja ima izbor da se priključi diplomatiji ili trpi posledice sankcija.

Pomoćnik državnog sekretara Kristofer Hil je rekao novinarima u kineskoj prestonici da njemu i njegovim kolegama pregovaračima iz Severne i Južne Koreje, Japana, Rusije i Kine, predstoje teški dani. Hil je danas doputovao u Peking. Razgovori o severnokorejskom nuklearnom programu se vode s prekidima od 2003. Pjongjang ih je bojkotovao od novembra prošle godine, iz protesta zbog sankcija koje su toj staljinističkoj državi uvele Sjedinjene Države zbog navodnog falsifikovanja američke valute i pranja novca. Ubrzo posle isprobavanja nuklearne bombe u oktobru, Severna Koreja je pristala da nastavi pregovore. Uz opasku, kako ističe, da sada mora da se smatra nuklearnom silom i da neće odustati od svojeg oružja sve dok Sjedinjene Države ne promene, kako Pjongjang kaže, svoj neprijateljski stav prema Severnoj Koreji. Hil je rekao da je vreme da Severna Koreja počne da sprovodi sporazum iz 2005. i uništi svoje nuklearno oružje u zamenu za pomoć i bezbednosne garancije Sjedinjenih Država i drugih zemalja. Delujući nestrpljivo zbog cenjkanja Pjongjanga, Hil je istakao da su pregovori sada došli do važne raskrsnice.

«Ili možemo da odemo na diplomatski kolosek, ili ćemo morati da krenemo mnogo težim putem, koji obuhvata sankcije i koji će, rekao bih, biti veoma štetan za ekonomiju Demokratske Narodne Republike Koreje.»

Ujedinjene nacije su uvele Severnoj Koreji posle nuklearne probe sankcije, ali nije jasno koliki je njihov efekat. Kina i Južna Koreja oklevaju da kazne svog komšiju. Severna Koreja traži da Sjedinjene Države ukinu svoje finansijske sankcije kao uslov za pregovore. Hil kaže da je njegova delegacija spremna da razmotri to pitanje u okviru odvojene radne grupe, ali da se stvarno pitanje odnosi na pridobijanje Severne Koreje da preduzme konkretne korake prema denuklearizaciji.

XS
SM
MD
LG