Linkovi

25. godišnjica Spomenika vijetnamskim veteranima u Vašingtonu


Pored spomenika, svakodnevno se ostavljaju predmeti koji podsećaju na ljubav i ratne događaje, od kojih mnogi svedoče o zahvalnosti američkim vojnicima koji su dali svoj život u Vijetnamskom ratu. Ti predmeti se svakodnevno sakupljaju i prenose u muzejsko skladište u blizini Vašingtona.

U pomoćnom muzejskom skladišnom centru, više od 100 hiljada spomena je spakovano u metalne sanduke i kutije. Tu su predeti od vojnih odlikovanja, identifikacionih pločica i fotografija – do vojničkih kapa, lopti, pisama od članova porodice. Grupa vijetnamskih veterana iz države Viskonsin ostavila je najveći predmet – ručno napravljeni motocikl. Djuri Felton, takođe vijetnamski veteran, vodi ovu kolekciju.

«Imamo čak i jedinu medalju za čast - najviše američko vojno odlikovanje za hrabrost. To je jedina medalja za čast koju je vlasnik dobrovoljno vratio federalnoj vladi», kaže Felton.

Vijetnamski rat, koji je trajao od 1960-tih do ranih ‘70-tih godina prošlog veka, jedan je od najkontroverznijih američkih ratova. Sjedinjene Države su 1965. poslale trupe da bi predupredile pad Južnokorejske vlade. Zagovornici rata su smatrali da Sjedinjene Države treba da podrže Južni Vijetnam da ne bi pao u ruke severnovijetnamskih komunista. Kritičari su smatrali da je rat nemoralan i da je Južnovijetnamska vlada izgubila politički legitimitet. Protivljenje ratu u Sjedinjenim Državama je raslo i krajem 1960-ih, veći deo javnosti je bio protiv. Kada su se američke trupe povukle iz Vijetnama, jug je 1975. pao pod kontrolu komunista. Crni, granitni zid Spomenika vijetnamskim veteranima u Vašingtonu, sadrži imena više od 58 hiljada američkih vojnika koji su poginuli u Vijetnamu. Dženis Nark, medicinska sestra u Vijetnamu, sada je jedna od članica Upravnog odbora ovog spomenika.

«Sećam se da je prvi predmet koji me je bacio na kolena bio par vojničkih čizama, za koje samo mogu da zamislim kako su bile skidane sa ranjenog ili poginulog vojnika», kaže ova vijetnamska veteranka.

O Spomeniku vijetnamskim veteranima se brine američka Nacionalna parkovska služba. Pem Vest, direktorka muzejskog skladišta Nacionalne parkovske službe kaže da niko nije mogao ni da zamisli koliiko će tih ličnih spomena biti ostavljano pored spomenika kada je bio otvoren za javnost. Ona smatra da je to način da naraštaj 1960-ih zaceli rane od kontroverznog rata.

«Protestovali smo zajedno, tugovali zajedno i mislim da je to zaista bio početak ovog javnog tugovanja koje danas vidite. I kada se dogodilo čudo sa ovom kolekcijom, bilo je potpuno neočekivano, znate, ne možete da poverujete da će neko sve te stvari da ostavi na javnom spomeniku», kaže Pem Vest.

Muzejski skladišni centar nije otvoren za javnost. Međutim, predmeti iz kolekcije biće izloženi u podzemnom obrazovnom centru koji se gradi u blizini spomenika. Taj centar treba da bude završen za tri godine.

XS
SM
MD
LG