Linkovi

Polt: Parlamentarni izbori nova prekretnica za Srbiju


Ambasador SAD u Srbiji Majkl Polt izjavio je da su predstojeći parlamentarni izbori nova prekretnica za Srbiju i da je trenutak za suočavanje sa rešenjem za Kosovo.

Kosovo nije najvažnije pitanje, rekao je ambasador Polt i naglasio da je stav Sjedinjenih Američkih Država uvek bio uravnotežen i da je sada ipak trenutak da se suočimo s rešenjem, bilo ono bolno ili teško. Posle sedam godina, treba da krenemo dalje i donesemo rešenje početkom 2007. goine, čim se završe izbori u Srbiji, rekao je američki ambasador. Povodom najava mogućeg veta Rusije u Savetu bezbednosti UN, Majkl Polt je rekao da će u slučaju nepostizanja dogovora biti potražene druge mogućnosti, ali je ukazao da su sada svi izjavili da podržavaju proces koji vodi Marti Ahtisari.

Na ovu izjavu američkog ambasadora reagovao je savetnik srpskog premijera Vladeta Janković i ocenio da je ona za žaljenje i da ne bi trebalo da predstavnici stranih zemalja utiču na raspoloženje javnosti pred izbore.

A povodom nedavnog slučajnog susreta na skopskom aerodromu predsednika Srbije Borisa Tadića i kosovskog premijera Agima Čekua portparol vlade Srđan Đurić izjavio je da je za Vladu Agim Čeku zločinac protiv koga su podignute mnoge krivične prijave i da će kad-tad odgovarati. Na ovakvu ocenu Vlade, reagovao je predsednik Boris Tadić i ponovio da je susret sa kosovskim premijerom bio slučajan.

XS
SM
MD
LG