Linkovi

Severna Koreja još ne odustaje od nukleranog programa


Multilateralni pregovori čija je svrha ubeđivanje Severne Koreje da se odrekne svog nuklearnog programa, nastaviće se u ponedeljak u Pekingu, ali je Pjongjang već nagovestio da ne namerava da se odrekne svog nuklearnog arsenala, sve dok SAD ne ukinu ekonomske sankcije i ne promene odnos prema komunističkoj državi.

Zamenik severnokorejskog šefa diplomatije, Kim Kje Gvan, rekao je po dolasku u Peking da je još rano za optimizam u pogledu napretka u pregovorima. Dijalog u kome će, pored Kima, biti još predstavnici SAD, Kine, Japana, Rusije i Južne Koreje biće nastavljen u ponedeljak nakon 13-mesečne pauze.

Pjongjang je u septembru 2005. pristao da odustane od nuklearnog programa u zamenu za bezbednosne garancije i pomoć, ali se dva meseca potom Severna Koreja povukla iz pregovora, nezadovoljna ekonomskim sankcijama, koje joj je uveo. Te kaznene mere uvedene su zbog navodne umešanosti Severne Koreje u pranje i falsifikovanje novca, u konkretnom slučaju - američkih dolara.

Od tada, Severna Koreja je već isprobala svoje nuklerano oružje i sada se smatra nuklearnom silom. Neposredno nakon nuklearne probe, Pjongjang je najavio spremnost za nastavak pregovora. Zamenik severnokorejskog šefa diplomatije rekao je u Pekingu da njegova zemlja treba da ima nuklearnu bombu kako bi odvratila neprijatelje, posebno neprijateljsku politiku Vašingtona prema komunističkom režimu Kim Džong Ila.

Kim Kje Gvan kaže da sve dok nuklerano oružje bude potrebno za samoodbranu, nema razloga da Pjongjang od njega odustane. Sva druga pitanja koja se odnose na sporazum iz septembra 2005. mogu se razmatrati, pod uslovom da se Severnoj Koreji ukinu sankcije, kazao je Kim. Nije precizirao da li je mislio na sankcije SAD ili zabranu uvoza oružja i luksuzne robe koju je – nakon nuklerane probe - uveo Savet bezbednosti UN, ili pak na sve kaznene mere. SAD su indicirale da će biti fleksibilnije u rešavanju spora oko sankcija koje su unilateralno uvele, ali je rečeno da će insistirati na primeni sankcija UN sve dok ne bude napretka u pregovorima. Danas u Tokiju, glavni američki pregovarač, Kristofer Hil, rekao je da je Severna Koreja na potezu i da je vreme da se sporazum iz 2005. realizuje. Hil je nagovestio i da će sa severnokorejskim sagovornikom razgovarati u četiri oka, uoči početka multilaralnih pregovora . Domaćin samita, Kina, pozvala je obe strane da budu fleksibilne, pragmatične i kreativne kako bi se došlo do cilja – denuklearizacije Korejskog poluostrva.

XS
SM
MD
LG