Linkovi

Irak: Konferencija o nacionalnom izmirenju


Iračka vlada se nada da će konferencija o nacionalnom izmirenju pokazati ozbiljnost i dobru volju za okončanje sektaškog nasilja, koje već mesecima teroriše Bagdad i druge delovima zemlje.

Portparol organizatora konferencije, Nasir al Ani, rekao je novinarima da dvodnevnom sastanku unutar dobro zaštićene Zelene zone, prisustvuju predstavnici etničkih i verskih grupa, kao i bivši pripadnici Sadamove stranke Baas. Na konferenciji se razmatraju osetljiva pitanja, poput - akcija koje je potrebno preduzeti protiv paravojnih snaga i ponovnog angažovanja pripadnika oružanih snaga iz vremena vlasti Sadama Huseina u novu iračku armiju.

Jedno od najvažnijih pitanja o kojima se raspravlja je eventualna amnestija. Premijer Nuri Al Maliki u svom planu pomirenja u 24 tačke, iznetom prošlog juna, predlaže pomilovanje svih sem onih koji su ubijali koalicione snage i iračke civile.

Haidar Ibadi, šiitski član parlamenta iz Malikijeve stranke “Dava“ kaže da će premijer danas najaviti amnestiju. Medjutim, Rida Taki, pripadnik rivalske šiitske stranke, Vrhovnog saveta islamske revoluciju u Iraku, kaže da amnestije neće biti:

”Neće biti opšte amnestije, jer je za to neophodno odobrenje parlamenta. Biće to nešto izmedju amnestije i, na primer, oslobadjanja pritvorenika.“

Mital al Alusi, sunitski Arapin iz sekularne stranke Uma, kaže da njegova stranka podržava jednomesečnu amnestiju koja bi bila primenjena na sve koji su spremni da priznaju krivicu i koji žele da budu deo novog političkog procesa - pa čak i pripadnike paravojnih snaga. On kaže da je amnestija od vitalne važnosti za mir.

”Veoma je teško. Izgubio sam oba svoja sina. Znam kako je bolna situacija. Ali dao bih amnestiju i onima koji su ubili moje sinove pod uslovom da to bude novi početak za sve.“

Medjutim, kad je konferencija počela, postalo je jasno da dijalog neće biti nimalo jednostavan. Jedna od vodećih sunitskih stranaka, Irački nacionalni sporazum, na čijem je čelu bivši irački premijer Ijad Alavi, napustila je konferenciju.

Predstavnik te grupe je rekao novinarima da bi konferencija trebalo da obuhvati sve frakcije van političkog procesa, sem Al Kaide i terorističkih grupa. Medjutim, oni veruju da su mnoge dobre nacionalističke grupe isključene i da bez njih konferencija neće biti uspešna. Šiitski političar Ahmed Čalabi rekao je novinarima da odlazak Alavijeve stranke neće naneti štetu ishodu konferencije.

”To je u redu. Ionako ne možemo postići uniformni stav u ovoj fazi. Nije važno fokusirati se na povlačenje jedne grupe.“

Razgovori se nastavljaju i danas. Haida Ibadi, Malikijev saveznik u stranci Dava, rekao je za Glas Amerike da je ovaj dijalog veoma važan. On ističe da ne postoji alternativa, sem uličnih borbi, a Iračani to ne žele.

XS
SM
MD
LG