Linkovi

Vlada Srbije: Ocena Karle del Ponte nije prihvatljiva za Beograd


Posle izveštaja koji je Karla del Ponte podnela Savetu bezbednosti, Vlada Srbije ocenila je da je neprihvatljiva njena ocena da vlasti u Beogradu mogu da uhapse haškog optuženika Ratka Mladića ali da za to ne postoji politička volja.

Ministar pravde Zoran Stojković smatra da ocena glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte nije prihvatljiva za Beograd.

Upitan koliko izveštaj Del Ponteove može da oteža nastavak pregovora Srbije sa Evropskom unijom, Stojković je rekao da takav stav sigurno ne koristi Srbiji.
Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da su poslednji sastanci sa predstavnicima Evropske unije i samit šefova država Unije dali nesumnjive garancije da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

Pomoćnik ministra inostranih poslova Bratislav Đorđević najavio je da se prvi tranzit trupa NATO kroz Srbiju očekuje za mesec dana. Reč je o tranzitu za potrebe snabdevanja jedinica u operacijima NATO na Kosovu i Bosni i Hercegovini, rekao je Đorđević i dodao da bi uskoro trebalo da budu potpisani tehnički aranžmani koji prate sporazum o tranzitu trupa NATO.

Te trupe kretaće se kroz Srbiju dvema rutama, od kojih jedna vodi od graničnog prelaza sa Hrvatskom, a druga od BiH ka Kosovu, aranžmanom je predviđeno da se konvoj kreće bez pratnje policije, a ukoliko im je ona potrebna NATO će tu uslugu platiti, rekao je Đorđević.

XS
SM
MD
LG