Linkovi

Međunarodni monetarni fond odobrio članstvo Crnoj Gori


Bord guvernera Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je danas članstvo Crne Gore u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji. Time je završen i posljednji fomalni korak uoči zvaničnog prijema Crne Gore u članstvo.

Svečana ceremonija potpisivanja Statuta MMF-a održače se 18. januara u Vašingtonu, saopšteno je iz crnogorske Centralne banke.

"Članstvo u MMF-u Crnoj Gori je važno s više aspekata, jer zemlja automatski dobija veći kredibilitet u međunarodnim krugovima Međunarodni investitori upravo kroz izvještaje MMF-a saznaju da zemlja nije rizična za strana ulaganja i da se u njoj vodi dobra politika", navodi se u saopštenju.

Pored toga, očekuje se da ovo članstvo Crnoj Gori pruži mogućnost uzimanja kredita.

Stručnjaci MMF-a zemljama članicama obezbjeđuju besplatnu tehničku pomoć, daju preporuke za vođenje ekonomske politike i analiziraju finansijske sisteme.

Crna Gora se članstvom u MMF-u integriše u međunarodni ekonomski sistem, a pošto nema sopstvenu, već koristi euro kao zakonsko sredstvo plaćanja, on će se smatrati njenom valutom.

CBCG pripremila je svu prateću dokumentaciju i procedure neophodne za regulisanje članstva Crne Gore u MMF-u.

U skladu sa Zakonom koji je usvojila Skupština Crne Gore 26. oktobra, predsjednik Savjeta CBCG Ljubiša Krgović biće guverner u MMF-u.

Članstvo zemlje u MMF-u odobrava se nakon glasanja Borda guvernera koji čine 184 predstavnika zemalja članica. Za sticanje članstva bilo je potrebno više od dvije trećine glasova.

Kvota Crne Gore u MMF-u iznosi 27,5 miliona specijalnih prava vučenja ili oko 40,8 miliona USD.

XS
SM
MD
LG