Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Američki mediji na naslovnim stranicama danas opširno analiziraju mogući poremećaj političkog balansa u Senatu, nakon što je demokrata Tim Džonson preživeo moždani udar i nalazi se u bolnici na post-operativnom oporavku. Njega bi, u slučaju da ne bude mogao da obavlja funkciju senatora, zamenio verovatno republikanac koga bi nominovao repulikanski senator Južne Dakote, pa bi sa po 50 predstavnika, kako piše Detroit fri pres, republikanci i demokrate morali da dele vlast, a presudni glas – ukoliko bude potreban, imao bi potpredsednik Čejni.

I dok su senatske vođe iz oba tabora odvojeno saopštili da se mole za dobro zdravlje i brz oporavak bolesnog kolege, štampa u Južnoj Dakoti podseća da je ta savezna država 1969. godine kada je republikanski senator Karl Mundt imao moždani udar, praktično pune tri godine ostala bez senatora, jer Mundtova supruga Meri nije želela da tadašnji guverner nađe zamenu za njenog supruga. Argus Leader iz grada Sijuks Folsa u Južnoj Dakoti, prenosi da je - u konkretnbom slučaju - Mundtovo osoblje pune tri godine praktično obavljalo sav posao senatora. Mundtov naslednik izabran je na izborima 1972. godine, pošto zbog lošeg zdravlja, on nije bio u stanju da se kandiduje za peti mandat.

Los Anđeles Tajms piše o jučerašnjoj najavi OPEK-a da će od februara umanjiti dnevne isporuke nafte za pola miliona barela, kako bi se cena barela sirove nafte na svetskom tržištu zadržala na sadašnjem nivou od oko 60 dolara. Kartel koji daje trećinu ukupne svetske proizvodnje nafte, sada želi da spreči pojeftinjenje «crnog zlata», najavljeno uz očekivanja nešto sporijeg globalnog ekonomskog rasta i veće produkcije ostalih svetskih izvoznika nafte.

Konačno Magazin Forbs u svom on lajn izdanju prenosi saopštenje kompanije Nintendo da će zameniti čak 3.2 miliona kaiševa za upravljače svoje nove konzole WII. japanski proizvođač je, prenosi Forbs, odluku doneo nakon što je bukvalno zatrpan žalbama kupaca iz čijih su ruku upravljači izletali u presudnim trenucima video igrice.

XS
SM
MD
LG