Linkovi

Čarls Kapčan: Stvari se menjaju i srpski stav je sad uvaženiji


Kako će se sporazum o pristupanju Srbije programu NATO-a “Partnerstvo za mir” odraziti na dalje odnose SAD i Srbije, pitamo direktora Odeljenja za evropske studije u vašingtonskom “Savetu za medjunarodne odnose” Čarlsa Kapčana. Razgovor vodio kolega Branko Mikašinović.

Kapčan: O odnosima SAD i Srbije se već duže vremena vodi debata iza zatvorenih vrata ovde u Vašingtonu, ali konačna odluka o pristupanju Srbije “ Partnerstvu za mir” doneta je u Rigi da bi se Srbija više približila Zapadu i nagradili političari koji su za transatlantske integracije Srbije i koji se zalažu da ona postane još stabilnija demokratija. Time se takodje stvaraju bolji bilateralni odnosi SAD i Srbije. Jasno je da je i presednik Buš bio jedan od ključnih pristalica tog poteza, što signalizira da se SAD nadaju da održe dobre odnose sa Beogradom, posebno u svetlu spornog kosovskog pitanja.

Glas Amerike: Da li će incidenti nasilja kojih i dalje ima na Kosovu uticati na ishod budućeg statusa?

Kapčan: To je mač sa dve oštrice. Na jednoj strani, takva situacija bi mogla da potkrepi stav onih koji kažu da je odluku o statusu pokrajine potrebno doneti što pre, da bi se predupredila moguća eskalacije nasilja. S druge strane, stav onih koji tvrde da upravo zbog incidenata nasilja Kosovo nije spremno za nezavisnost jer manjine nisu dovoljno zaštićene dobija na snazi. U svakom slučaju, siguran sam da Priština razume da joj u ovom momentu nasilje ne ide u prilog.

Glas Amerike: Kako biste procenili sadašnji stav SAD, EU i Rusije u pogledu budućeg statusa Kosova?

Kapčan: Mislim da se SAD i EU još uvek kreću u pravcu nekog vida nezavisnosti, ali je taj proces svakako usporen. Sada se, ako govorimo o nezavisnosti, više govori o ograničenju takvog statusa, odnosno da Priština ne bi odmah dobila mesto u UN, niti imala pravo da formira svoju vojsku, itd. U odnosu na samo pre šest meseci, stvari se menjaju i srpski stav je sad uvaženiji. Što se tiče Rusije, pre nekoliko meseci bih vam rekao da Rusija govori jedno, ali da će na kraju privhatiti stav Zapada. Stvari su sada drugačije i komplikovanije. Putin je jači, Rusija je ekonomski snažnija. Ukoliko Rusija ne bude blokirala nezavisnost Kosova, ona će zahtevati važne koncesije u vezi sa, recimo, Gruzijom, Abhazijom i Južnom Osetijom. Mislim da je sada daleko teže da se Rusija privoli da ili abstinira ili glasa za nezavisnost Kosova. Ipak, sumnjam da bi Putin zbog Kosova rizikovao veliki rascep u odnosima SAD i Rusije.

XS
SM
MD
LG